Nagrada za životno djelo don Frane Bulić uručena arheologinji Korneliji Minichreiter

Foto: fah

Nagrada Hrvatskoga arheološkoga društva don Frane Bulić za životno djelo svečano je uručena znanstvenoj savjetnici koja je profesionalnu karijeru izgradila kao zaposlenica Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku te Instituta za arheologiju u Zagrebu Korneliji Minichreiter, a redovita godišnja Nagrada Josip Brunšmid Tatjani Bradara i Ondini Krnjak za projekt “Istra, lav i orao” koji je rezultirao impresivnom izložbom s popratnim katalogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade su dobitnicama uručene u Palači Matice hrvatske.

Nagrada za životno djelo don Frane Bulić časno se dodjeljuje visoko istaknutim arheolozima koji su svojim nesebičnim davanjem struci posvetili svoj život i mnoga odricanja te je zadužili svojom iznimnom znanstveno-istraživačkom ostavštinom.

Nagrada Josip Brunšmid za jednokratni prinos s područja arheologije, odnosno za izložbu, konzervatorski rad, stručnu ili znanstvenu publikaciju, uvođenje novih metoda, uključivanje arheoloških spomenika u turističku ponudu i povećanje ugleda hrvatske arheologije u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odluci za dodjelu nagrade naglašava se kako je hrvatska arheologinja Kornelija Minichreiter (1944.) studij arheologije završila 1967. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je doktorirala 1990. Od 1972. do 1992. radila kao arheolog konzervator u Osijeku, a od 1992. do 2009. u Institutu za arheologiju u Zagrebu. Vodila je velik broj zaštitnih iskapanja u Slavoniji i Baranji, a posebice se bavi proučavanjem neolitičke starčevačke kulture te kasnobrončanodobne skupine Barice-Gređani. Istražila je raširenost starčevačke kulture na tlu Hrvatske i dokazala njezino postojanje od najranije faze. važnija su joj djela: Starčevačka kultura u sjevernoj Hrvatskoj (1992.), Slavonski Brod, Galovo, deset godina arheoloških istraživanja (2007.), Beketinci, Bentež, naselja iz eneolitika, ranog i kasnog srednjeg vijeka (sa Z. Markovićem, 2011.).

Za rad pulskih arheologinja Tatjane Bradara i Ondine Krnjak ocijenjeno je kako je njihova znanstvena trojezična monografija “Temporis signa: Arheološka svjedočanstva istarskog novovjekovlja” upotpunjuje veliku izložbu “Istra , lav i orao” te predstavlja bogate nalaze koji se čuvaju u Novovjekovnoj zbirci Arheološkog muzeja Istre, a koja skrbi o materijalnoj ostavštini istarskog poluotoka iz razdoblja od 14. do 18 stoljeća, kada je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije.

Svečanost dodjele nagrada glazbeno su pratili pijanistica Tamara Jurkić Sviben i hornist Hrvoje Pintarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko arheološko društvo tradicionalno dodjeljuje nagrade i diplome istaknutim članovima Društva koji su svojim djelovanjem na području arheologije zadužili struku kroz proteklu godinu, ali i cjeloživotni profesionalni rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.