Održava se konferencija “Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost”

Dvodnevna međunarodna konferencija “Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost” održava se u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji će danas i sutra nastupiti 21 izlagač iz Rusije, Njemačke, Švicarske, Crne Gore, SAD-a, Hrvatske i Srbije.

Otvarajući skup ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić je istaknula kako je konferencija uvod u cijeli niz zbivanja kojima se u Hrvatskoj obilježava 100. obljetnica početka Prvoga svjetskog rata.

U izlaganju “Rušenje institucija umjetnosti u vrijeme Prvoga svjetskog rata u Rusiji – otvaranje avangardne fronte 1917. godine” Sonja Briski Uzelac je podsjetila kako je proces rušenja institucija počeo još prije početka Prvoga svjetskog rata. Nastao je iz radikalne svijesti i potrebe za promjenom, rekla je dodavši kako su se već tada pojavili termini “projekt” i “novi život”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenila je kako je na političkom planu radikalno rušenje pokrenuto revolucijom 1917. godine te dodala kako je ona otvorila proces rušenja institucija umjetnosti.

“Avangarda ne teži osigurati autonomiju umjetnosti od stvarnosti”, rekla je dodavši kako ona ruši koncept subjektivističke etike.

Briski Uzelac je istaknula kako je među prvim manifestima avangarde bio “Šamar umjetnosti”, a “poetika osporavanja” i prevrednovanje su, kako je rekla, smatrane oslobađajućom točkom umjetnosti i novoga pogleda na svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je i kako je nakon revolucije 1917. osnovan avangardni Odjel koji je okupljao umjetnike. Ta je skupina tražila ukidanje Akademije umjetnosti, podsjetila je Briski Uzelac.

Avangarda je izraz iz umjetnosti i politike za sve inovativne, eksperimentalne pokrete koji idu ispred svog vremena. Nastavak je modernizma na početku 20. stoljeća i traje od 1910. do 1930.godine. Termin se upočetku rabio za bilo koju vojnu jedinicu koja se nalazila ispred glavnine vlastititih redova, a danas se najviše rabi u svijetu umjetnosti, za oznaku skupina ili pojedinih umjetnika, koji su nositelji nečeg novog i idu ispred glavnine i ispred svog vremena.

Neki smatraju kako se koncept avangarde odnosi isključivo na marginalne umjetnike, pisce, skladatelje i mislioce čija djela nisu samo u opreci prema komercijalnim vrijednostima društvene matice (mainstream), nego se često nalaze na prevratničkim društvenom i političkom rubu društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po marksističkom shvaćanju avangarda (komunistička partija) je onaj dio radničke klase koji ima najveću svijest o potrebi izgradnje novog socijalističkog društva kao prijalazne međufaze do potpunog besklasnog komunističkog društva.

Početkom Prvoga svjetskog rata javljaju se i nove teme kod umjetnika koje izazivaju osjećaje straha, izgubljenosti, razočaranosti i to se jako dobro očituje u djelima avangarde. Karakteristično je za nju nijekanje tradicije, težnja za eksperimentom, a ispituju se nova načela pisanja, zamišljaju se nove tehnike, depersonalizacija (književnici ne pišu o sebi), defabularizacija ili destrukcija romana (nema klasične fabule, a ni romana), odbacuju se sva pravila spajanjem različitih vrsta u jednu. Cilj avangardnih književnika bio je izazivanje šoka, odnosno želja im je bila šokirati publiku.

Konferenciju “Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost” organizirali su Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, a financijski ju je poduprlo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Uz konferenciju u MSU je otvorena i istoimena izložba avangardne umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.