Otvara se Spomen-dom Ivana Kozarca

Monodramom “Đuka Begović” 11. rujna, u 19,30 otvorit će se Spomen-dom Ivana Kozarca, koji su vlasnici zemljišta Bosiljko i Katarina Stanić uredili na mjestu književnikove rodne kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri iskapanju temelja ispod kuće pronađeno je 11 grobova i nekoliko bunara te je odlučeno da ti arheološki nalazi budu izloženi u posebno priređenom podrumu, iznad kojega bi bilo tri centimetra debelo staklo, kao proziran pod kuće, a postav vidljiv tek kad se upali posebno osmišljena rasvjeta.

Vinkovački gradonačelnik dr. Mladen Karlić otvorenje spomen-doma Ivana Kozarca smatra izuzetno važnim kulturnim događajem u Vinkovcima i posebno ga raduje što će “otvorenje biti upravo u vrijeme otvorenja kongresa slavista u Vinkovcima. Želimo pokazati koliko je važan hrvatski jezik na našim prostorima i koliko je važno sačuvati ga.”

Rodna kuća Ivana Kozarca srušena je 2012. godine unatoč naporima Vinkovčana koji su se nastojali izboriti da se rodna kuća Ivana Kozarca proglasi kulturnim dobrom.   Na temelju fotografija i podataka iz 1911. godine izgrađena je replika, te opremljena namještajem Kozarčeva doba kao i kopiranim djelima u papirnatom i elektroničkom obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.