Otvorena izložba “Narod u nevolji/Veliki rat na varaždinskom području”

Prikaz streljačkog rova iz Prvog svjetskog rata i realan izgled ratnih bolnica samo su neke od zanimljivosti izložbe “Narod u nevolji/Veliki rat na varaždinskom području”, koja je večeras otvorena u prostorijama Gradskog muzeja Varaždin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbom Gradski muzej obilježava 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, a izloženi postav govori o životu na varaždinskom području u doba rata, ali i prati sudbine onih koji su se borili daleko od Varaždina u austro-ugarskoj vojsci.

Ravnatelj muzeja Miran Bojanić Morandini za izložbu je kazao da je jedan od najznačajnijih ovogodišnjih projekata varaždinskog muzeja, koji se na taj način pridružuje brojnim ustanovama u Hrvatskoj i Europi u obilježavanju spomenute godišnjice.

Eva Brunović, voditeljica Službe za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost Ministarstva kulture koja je i otvorila izložbu, istaknula je da su ova izložba i druge manifestacije kojima se obilježava 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata znak poštovanja žrtvama, ali i prilika za stručnu i znanstvenu obradu Velikog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama izložba obuhvaća 437 izložaka. Osim fundusa varaždinskog muzeja, dio izložbe su i predmeti iz Hrvatskog povijesnog muzeja, Zavičajnog muzeja iz Varaždinskih Toplica, Hrvatskog državnog arhiva i Državnog arhiva u Varaždinu, a dio izložaka pristigao je i iz dvadesetak privatnih zbirki. Osim po broju eksponata, izložba se izdvaja po uvrštenju različitih muzeoloških pomagala sa zvučnim, svjetlosnim i mirisnim efektima.

Autorica izložbe Spomenka Težak rekla je da je izložbom predstavljeno varaždinsko područje za vrijeme Velikog rata, Varaždinci u vojsci Austro-Ugarske i u zarobljeništvu, kao i zarobljenici u Varaždinu, briga za ranjenike, zeleni kadar te streljački jarak. Izložba posjetiteljima ujedno pruža i neke manje poznate činjenice, a ostaje otvorena do 2. studenoga.

Prije otvorenja izložbe, u prijepodnevnim satima, na Franjevačkom je trgu svečano otkriven spomenik žrtvama Prvog svjetskog rata, odnosno gornji dio nekadašnjeg spomenika koji je pronađen 2008. godine za vrijeme obavljanja radova na trgu. Sam spomenik podignut je još 1915., a srušen početkom tridesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je istaknuti kipar Ivan Meštrović tražio da se na tom mjestu postavi njegov spomenik Grgura Ninskog, koji i danas krasi taj trg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao popratni sadržaj izložbe Morandini je najavio i znanstveni skup “Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu 1914.-1918”, koji će se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Ive Josipovića održati 3. i 4. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.