Dodijeljene “Nagrade Vladimir Nazor” za 2013. godine

Laureatima “Nagrade Vladimir Nazor” večeras je te najviše državne nagrade za umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj u 2013. godini uručila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, zahvalivši im što su “nepokolebljivo stali u obranu umjetnosti i njezine stvarnosti koja našu stvarnost čini smislenijom i ljepšom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Zlatar Violić podsjetila je da se “Nagrada Vladimir Nazor” dodjeljuje već 55. put, istaknuvši da “nagradama najboljima mi opet stvaramo sjeme nove budućnosti, otvaramo krug za nove naraštaje i nova traganja”.

Ta najviša priznanja dodjeljuju se u dvije kategorije – kao nagrada za životno djelo i kao godišnja nagrada, i to za književnost, glazbu, filmsku umjetnost, likovne i primjenjene umjetnosti, kazališnu umjetnost te za arhitekturu i urbanizam.

“Nagradu Vladimir Nazor” za životno djelo primili su tako – akademik Tonko Maroević za književnost, Pavica Gvozdić za glazbu, za filmsku umjetnost Nedjeljko Dragić, za likovne i primijenjene umjetnosti Mladen Stilinović, Božidar Boban za kazališnu umjetnost i Radovan Delalle za arhitekturu i urbanizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laureati godišnje “Nagrade Vladimir Nazor” su – za književnost Milko Valent za roman “Umjetne suze”, za glazbu Olja Jelaska za praizvedbe četiriju novih skladbi (suita Meštrovićev san, skladba Lahor blagi za sopran, klarinet i klavir, Miris cedra libanonskog za klarinet i klavir, Cvijet šaronski, tri pjesme za sopran, klarinet i klavir, za filmsku umjetnost Velibor Jelčić za režiju filma “Obrana i zaštita”, za likovne i primijenjene umjetnosti Damir Sokić za retrospektivnu izložbu “Slijepe ulice”, za kazališnu umjetnost Balet HNK u Zagrebu za predstave u 2013. godini za koji su nagradu primili Svebor Sečak i Sanja Ivić, a za arhitekturu i urbanizam Ivana Žalac, Margita Grubiša, Damir Gamulin, Marin Jelčić, Zvonimir Kralj i Igor Presečan za Gradsku knjižnicu Labin

I predsjednik Odbora za dodjelu “Nagrade Vladimir Nazor” akademik Milivoj Solar osvrnuo se na etičku dimenziju umjetničkoga djelovanja, rekavši kako smatra da “procjena vrijednosti umjetničkih djela danas postaje ključno pitanje opstojnosti same umjetnosti, jer ako sve može biti umjetnost, onda ništa više neće doista biti umjetnost”. Zato je, istaknuo je Solar, izbor prema samosvojnoj vrijednosti umjetnosti danas presudan.

Čast da izrekne zahvalu u ime nagrađenih pripala je akademiku Tonku Maroeviću, koji je istaknuo da su primili priznanja koja potvrđuju da su njihovi radovi prepoznati kao dometi uključeni u nacionalnu kulturu. Dodao je kako, bez obzira na što su dobili priznanja za zaokruženi opus, dobitnici nagrade za životno djelo neće prestati raditi što su posjetitelji nagradili velikim pljeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nagradu Vladimir Nazor” dodjeljuje Odbor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. Na čelu Odbora je akademik Milivoj Solar, a članovi su akademici Frano Parać, Krešimir Nemec i Luko Paljetak, Verica Robić-Škarica, Miroslav Gašparović, Milko Ilko Šparemblek, Helena Buljan i Zoran Zidarić

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.