Papa Franjo neće zbog sigurnosti mijenjati uobičajeni način ophođenja prema vjernicima

“Prijetnja postoji i to je ono što saznajem iz razgovora koje vodim s našim talijanskim kolegama i sa strancima”, otkriva Domenico Giani, zapovjednik Vatikanske garde u intervjuu koji će biti objavljen u ovomjesečnom (ožujskom) broju lista “Polizia moderna”. “No, jedna je stvar postojanje prijetnje, a sasvim druga, pomno planiranje napada. Za sada mogu kazati da nam nije poznato ikakvo planiranje napada na Vatikan ili na Svetog Oca”, dodao je, prenosi KTA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Razina pozornosti stalno je visoka i primjerena okolnostima. Nije tu riječ samo o prijetnjama samozvane Islamske države, nego i rizik od samostalnih i pojedinačnih akcija, koje su zbog svoje nepredvidljivosti još opasnije. Mislim tu prije svega na fanatike, na mentalno poremećene, na lažljivce ili jednostavno rečeno na osobe koje bi se na takav čin mogle odlučiti radi medijske popularnosti, koju bi mogle pobuditi”, objašnjava on.

Svjestan situacije, ali nije zabrinut za sebe

Komentirajući ponašanje pape Franje, kada je riječ o ovim prijetnjama i opasnostima, Zapovjednik je Vatikanske garde kazao: “Sveti Otac je potpuno svjestan opasne situacije koja mu prijeti, no on je više zabrinut za vjernike. On ne razmišlja o tome da napusti svoj uobičajeni način ophođenja prema vjernicima, koji se zasniva na bliskosti i izravnom susretu sa što većim brojem vjernika. Još je u njemu onaj svećenik koji ne želi izgubiti dodir sa svojim stadom. Stoga je na nama koji smo u osiguranju, da se prilagodimo njemu, a ne obrnuto. Trebamo sve učiniti kako bi on nastavio obavljati svoju službu, onako kako to želi i vjeruje”, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Giani je u svom intervjuu rekao i to da Vatikanska služba sigurnosti surađuje i sa službama islamskih zemalja, odakle – kako sam priznaje – osim dragocjenih informacija, dobiva poruke potpore i divljenja prema Svetom Ocu. Mogu kazati – nastavio je – da u svijetu Islama na Svetog Oca danas gledaju kao na najutjecajniji moralni autoritet u svijetu te da to gledište dijele – kako vjerske tako i građanske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.