Papa Franjo: ‘Žrtve trebaju znati da je Papa na njihovoj strani’

Foto: Fah

Papa Franjo u ponedjeljak je zamolio oprost za zlostavljanja djece pod skutima Katoličke Crkve, priznavši da se bol žrtava “predugo ignorirala i ušutkavala”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo snažno sročena izjava objavljena je danima uoči Franjina posjeta Irskoj.

“Vitalno je da mi, kao Crkva, priznamo i osudimo, s tugom i stidom, zločine što ih počinile zaređene osobe, svećenici i svi oni kojima je povjerena zadaća da čuvaju i brinu o onim najranjivijima”, poručio je Papa.

“Molimo za oprost naših grijeha i grijeha drugih”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je poruku poslao u Pismu narodu Božjem, što je forma dokumenta koji se rijetko objavljuje.

Papa: iskorijeniti užas, žrtve su prioritet

Prema rezultatima istrage, koji su objavljeni prošloga tjedna, više od 300 svećenika povezano je sa zlostavljanjem najmanje tisuću žrtava, no procjenjuje se da bi ukupan broj mogao biti veći, navodi vaticannews.va.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Tiskovnog ureda, Greg Burke, u priopćenju napominje kako postoje dvije riječi koje mogu izraziti osjećaje s obzirom na te strašne zločine: stid i tuga. Poručio je da Sveta Stolica s velikom ozbiljnošću razmatra rad Velikog sudskog vijeća Pennsylvanije i njihov izvještaj, dodajući da Sveta Stolica nedvosmisleno osuđuje spolno zlostavljanje maloljetnika.

Greg Burke istaknuo je da su zlostavljanja opisana u izvještaju za osudu kako s kaznene tako i s moralne strane. Ta su djela izdala povjerenje te žrtvama oduzela njihovo dostojanstvo i njihovu vjeru – upozorio je Greg Burke, dodajući da Crkva mora naučiti teške lekcije iz prošlosti te bi i zlostavljači i oni koji su dopustili da se zlostavljanja dogode trebali odgovarati.

Napomenuo je kako se većina izvještaja tiče zlostavlja prije ranih 2000-ih. Ne pronašavši skoro nijedan slučaj nakon 2002. godine, zaključci Velikog sudskog vijeća Pennsylvanije u skladu su s prethodnim studijama koje pokazuju da su reforme Katoličke Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama drastično smanjile učestalost svećeničkog zlostavljanja djece – stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveta Stolica potiče stalne reforme i budnost na svim razinama Katoličke Crkve kako bi se zajamčila zaštita maloljetnika i ranjivih odraslih osoba – poručio je ravnatelj Tiskovnog ureda i dodao – Sveta Stolica također želi istaknuti nužnost poštovanja građanskog zakona, uključujući i obvezu prijavljivanja slučajeva zlostavljanja djece.

Sveti Otac dobro shvaća koliko ti zločini mogu uzdrmati vjeru i duh vjernikā te ponavlja poziv da se poduzmu svi napori kako bi se u Crkvi i čitavom društvu stvorilo sigurno okruženje za maloljetnike i ranjive odrasle osobe – istaknuo je Greg Burke i zaključio – Žrtve trebaju znati da je Papa na njihovoj strani. Oni koji su patili njegov su prioritet i Crkva ih želi slušati kako bi iskorijenila taj tragični užas koji uništava živote nevinih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.