Papa pozvao Mapuche da obrane svoju kulturu, ali i odreknu se nasilja

Foto: fah

Papa Franjo pozvao je u srijedu pripadnike čileanskog domorodačkog naroda Mapuche da se odreknu nasilja te poručio da je jedinstvo najbolje oružje protiv “deforestacije nade”, aludirajući na borbu urođeničkog stanovništva za svoju kulturu i povrat oduzete zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (FOTO) Tko su domorodci Mapuche čiji je bijeli poglavica bio Hrvat?

“Nasilje, u konačnici, najpravedniju borbu pretvori u laž”, kazao je Papa pred oko 150.000 ljudi, većinom pripadnika Mapucha, okupljenih na vojnom aerodromu na jugu Čilea.

“Kultura međusobnog poštivanja ne može se temeljiti na nasilju i uništavanju koje potom rezultira oduzimanjem života”, poručio je Franjo nakon što je homiliju započeo Mapuche pozdravima za “dobro jutro” i “mir s vama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred njegov posjet, područje Araucania, koje se nalazi u samom središtu Mapuchea, bilo je pogođeno nizom napada prosvjednika koji su zapalili ili bombama napali crkve, škole i kamione koji su prevozili debla.

Odgovornost su preuzele skupine povezane s domorocima Mapucha, no nije poznato u kojoj mjeri uživaju potporu urođeničkih zajednica.

Domoroci u južnom i središnjem Čileu optužuju državne i privatne kompanije za otimačinu zemlje i uništavanje prirodnih resursa te represiju vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve do 1541., kada su španjolski konkvistadori stigli na područje današnjeg Čilea, Mapuche su živjeli na području koje se protezalo od rijeke Biobo pa oko 500 kilometara prema jugu.

Unatoč svim osvajanjima Mapuche su uspijevali više ili manje zadržati nadzor nad ovim područjem sve do početka šezdesetih godina 20. stoljeća kada je područje prekriveno prašumom zauzela čileanska vojska kako bi ih “pacificirala”.

Taj se proces svodio na istjerivanje Mapuche Indijanaca, a provodio se puna dva desetljeća, dok ovaj narod, koji danas broji oko 1,7 milijuna pripadnika, nije sveden na samo pet posto prvobitnog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod pritiscima i stjeran na vrlo usko područje, dobar dio Mapucha bio je prisiljen odreći se tradicijskog načina života i preseliti u čileanske gradove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.