Pašman: Izložba slika Emanuela Vidovića

Foto: Fah

U Kamenim dvorima u Pašmanu, obiteljskoj kući obitelji Vidović, u petak navečer otvorena je izložba slika istaknutog slikara hrvatske moderne Emanuela Vidovića, a priredila ju je obitelj tog slikara – unuk Vanja i praunuk Srđan Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Opus koji smo predstavili dio je naše obiteljske zbirke, koja je godinama pažljivo selektirana. Taj izbor vjerojatno je moja opsjednutost sakralnim prostorom ateliera u kojem sam provodio ljeta s mojim didom Jugom, inače najmlađim sinom Emanuela Vidovića. Nažalost, zbog osjetljivosti okvira, nismo mogli transportirati nekoliko prekrasnih slika koje smo također željeli postaviti”, kazao je Srđan Vidović te naglasio kako je motiv za postavljanje te neobične izložbe prije svega želja da sa sumještanima Pašmana podijeli djela velikoga majstora.

Željeli smo potvrditi vjerodostojnost našeg stava da je ovdje naš dom. Iako se radi o jednom malome mjestu za koje bi neki mogli reći da nije dostojno ovakve izložbe, mnogi bi se iznenadili koliko je na našem otoku poznato ime Emanuela Vidovića, jednog od najvećih hrvatskih umjetnika, a zasigurno najvećeg dalmatinskog slikara, poručio je.

Otvarajući izložbu, načelnik Općine Pašman Andro Magić rekao je kako se nada da to nije prvi ni posljednji put da obitelj Vidović na ovakav način otvara vrata svoga doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ponosni smo što smo mogli svjedočiti jednom ovakvom kulturnom događaju koji zasigurno nije bilo jednostavno organizirati. Zbog generacija koje dolaze, željeli bismo da se barem svake dvije godine okupimo u ovolikom broju i uživamo u djelima Emanuela Vidovića”, istaknuo je Magić.

Dvadesetak iznimnih Vidovićevih radova predstavljeno je u tri tematske cjeline: mrtva priroda, interijeri i eksterijeri, a izložbu prati i izbor iz osvrta, kritika i prikaza likovnih kritičara koji su pisali o djelima i životu Emanuela Vidovića.

Nakon otvorenja izložbe, prikazan je film Bogdana Žižića “Emanuel Vidović”, nagrađen na Venecijanskom festivalu u kategoriji dokumentarnih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.