Pijanist Đuro Tikvica i orkestar HNK izvode Beethovenovu ‘Eroicu’ i ‘Eroica varijacije’

Foto: Narod.hr

Opera Carmen koja se trebala održati u zagrebačkom HNK u ponedjeljak 30. studenoga otkazana je uslijed novih epidemiološih mjera. Umjesto Carmen na pozornici će se u ponedjeljak izvesti Treća simfonija Eroica Ludwiga Van Beethovena i ‘Eroica varijacije’ koje će izvesti pijanist Đuro Tikvica. Koncertom će ravnati maestro Nikša Bareza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti program izveden je i ove subote.

Treća simfonija Eroica Ludwiga van Beethovena jedno od najslavnijih skladateljevih djela izvedena je u subotu pod ravnanjem maestra Nikše Bareze te u izvedbi orkestra Opere.

U simfoniji se nalazi Beethovenova interna borba, njegovo gubljenje sluha, nešto najstrašnije što se glazbeniku može dogoditi ali i njegov prkos prema toj sudbini i neukrotivi optimizam prema boljemu, rekao je maestro Bareza obraćajući se na samom početku publici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvedbu ove posebne glazbene večeri publiku je uveo Đuro Tikvica, izvodeći Beethovenove Varijacije i fugu za klavir u Es-duru (Eroica varijacije) koje je skladatelj poslije upotrijebio u zadnjem stavku simfonije

Djelo koje se smatra prvom simfonijom romantizma izvedeno je prvi put s 28 članova 1804. godine pod ravnanjem L.W. Beethovena a maestro Bareza dirigirao je izvornu verziju orkestralnog materijala s praizvedbe na Saksonskom festivalu Mozart.
Izvedbe s velikim brojem glazbenika uz puno polaganija tempa od zadanih, prebacuju tu simfoniju u neka druga vremena. Mislim da je potrebno da se u Zagrebu čuje u izvornoj verziji, rekao je maestro Bareza.

U ponedjeljak 30. studenoga Treća simfonija Eroica bit će ponovno izvedena. Svi gledatelji koji su kupili ulaznice za Carmen imaju slobodan ulaz na koncert. Ulaznice se mogu zamijeniti na blagajni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.