Plesna čestitka Baleta HNK Split povodom Svjetskog dana plesa

Foto: snimka zaslona

Originalnu čestitku u povodu Svjetskog dana plesa poslali su plesači Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split. Na splitskom Trgu Republike – Prokurativama otplesali su plesni broj iz prvog čina baleta Esmeralda kojeg će na velikoj sceni splitskog kazališta premijerno izvesti 8. svibnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski dan plesa obilježava se svakog 29. travnja od 1982. godine. Na taj se dan u kazalištima širom svijeta čitaju poruke plesnih umjetnika. U ovoj, po svemu izuzetnoj 2021. godini plesači splitske nacionalne kazališne kuće izašli su iz baletnog studija i plesom na otvorenom proslavili svoj dan, najavivši ujedno svoju premijeru. Esmeraldu, klasični balet na glazbu Cesarea Pugnija koji će koreografirati Vasilij Medvedev i Stanislav Fečo. Pugnijeva Esmeralda tek je u novije vrijeme djelo kojega se u cjelini izvodi u centrima s bogatom baletnom tradicijom a prvom izvedbom ovog baleta u povijesti splitskog kazališta i naš će se grad uvrstiti na tu prestižnu kartu. Plesna je to priča o prekrasnoj ciganskoj djevojci Esmeraldi koja se udaje za pjesnika Pierrea Gringoirea, kako bi ga spasila od smrtonosne ruke ciganskog kralja. 

Na snimanju su sudjelovali plesači Baleta HNK Split: Eva Karpilovska, Ivan Boiko, Sanja Bikić, Aubin Le Marchand, Ingeborg Hendrikx, Yezi Jung, Hyejin Kim, Aleksandra Smeljanski, Maja Lončar, Remus Dimache, Monica Dinoni, Isaiah Maness, Korana Bilan, Daniel Erchov Zayas, Svjetlana Dimache, Lien Geslin-Vinck, Anastasia Boiko, Sonja Gaj Perhat, Yuto Mutai, Tiri Berge i Askhatbek Yusupzhanov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video je snimio Mario Bulićić, a montirala Eva Karpilovska, oboje plesači Baleta HNK Split. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.