Povijesni događaj u župi Cerovnik: Prve križarske prisege

Na duhovsku nedjelju, 24. svibnja, proslavljao se blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu tj. Duhovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki dan za čitavu župu

“Duhovi” je doslovce preuzeto iz staroslavenskog, a zapravo se odnosi na Duha Svetog koji je jedan. Toga datuma oblježava se smrt velečasnog Dragutina Fifke, župnika cerovničke župe po kojem ime nosi križarsko društvo iz Josipdola. Stoga je na blagdan “rođenja Crkve” i mučeničku smrt svećenika upriličen obred Svečanog križarskog obećanja u Cerovniku.

cerovnik misa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Svetoj misi u 12 sati u župnoj crkvi Uzašašća Isusovog u Cerovniku Križarskoj organizaciji priključile su se dvije nove križarice, Martina Jandrlić i Barbara Poljak. Bio je to povijesni događaj za čitavu župu budući da su to prve križarske prisege u povijesti župe Cerovnik.

Kratko izlaganje o popisivanju žrtava Drugog svjetskog rata i poraća 

Misno slavlje predvodio je čuvar svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama i upravitelj župe Uzašašća Isusovog u Cerovniku pop Ante Luketić, a u proslavi su sudjelovali, uz domaće ministrante, biskupijski povjerenik za hrvatski martirologij Franje Puškarić, predstavnici Središnjeg križarskog vodstva iz Zagreba, članovi križarskih društava Dragutin Kukalj iz Ogulina i Dragutin Fifka iz Josipdola, te članovi Dobrotvorno podupirajućeg društva Uzašašće Isusovo iz Cerovnika i brojni župljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon misnog slavlja kratko izlaganje o popisivanju žrtava Drugog svjetskog rata i poraća s naglaskom na mučeničku smrt zadnjeg cerovničkog župnika imao je biskupijski povjerenik, a nakon toga uslijedio je zajednički objed i druženje u područnoj školi Cerovnik. Prije rastanka, križari iz Zagreba i Josipdola, predvođeni oštarijskim župnikom, pohodili su grob Dragutina Fifke na josipdolskom groblju gdje su položili vijenac i postavili lampion uz prigodnu molitvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.