Predavanje prof. Alaina de Benoista – Populizam i medijakracija

Foto: Fan

Hrvatski novinari i publicisti imaju čast pozvati na predavanje profesora Alaina de Benoista – Populizam i medijakracija
u četvrtak, 27. listopada 2016. u 19 sati, u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/1 .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alain de Benoist (1943. Tours, Indre-et-Loire, Francuska) francuski je filozof i esejist, osnivač škole mišljenja Grece. Kritički promišlja o razvoju europske civilizacije, demokraciji, slobodnom tržištu i egalitarizmu.

Ovim će predavanjem rastumačiti svoje viđenje populizma u suvremenom medijskom okružju te objasniti koncept „medijakracije“ u kontektu najnovijih političkih događaja na europskom kontinentu.

Predavanje “Populizam i medijakracija” održat će se na francuskom jeziku uz simultani prijevod na hrvatski jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanje je ostvareno uz financijsku potporu Grada Zagreba i Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva.

Populizam i medijakracija

Alain de Benoist (1943.), jedan je od najpoznatijih francuskih filozofa i esejista. Nakon predavanja posjetitelji će moći postaviti pitanja uglednom gostu.

Alain de Benoist osnivač je i najvažniji mislilac „Grece“ škole mišljenja nastale u Francuskoj 1960-ih. Organizacija Grece (Groupement de recherche et d’études pour la civilisation européenne) primarno se bavi raščlambom i razvojem europske civilizacije. Organizacija je 1999. objavila manifest (Manifeste pour une nouvelle culture)u kojemu sažima svoje glavne filozofske ideje koje se kreću oko ideje geopolitički i duhovno snažne Europe koja ne bi smjela biti pod utjecajem dominantne ideologije prosvjetiteljstva modernog vremena kao i tržišnog neoliberalnog fundamentalizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benoist kritički također promišlja i o demokraciji, slobodnom tržištu i egalitarizmu te uređuje dva časopisa Nouvelle Ecole od 1968. i Krisis od 1988. Među filozofima koji su utjecali na njegovu misao i djelo nalaze se Antonio Gramsci, Ernst Jünger, Jean Baudrillard, Georges Dumézil, Ernest Renan, José Ortega y Gasset, Vilfredo Pareto, Guy Debord, Arnold Gehlen, Stéphane Lupasco, Helmut Schelsky, Konrad Lorenz.

Autor je više od 30 knjiga, a hrvatskoj je publici poznat od 1980-ih. U nas je dostupna knjiga “Komunizam i nacizam: 25 ogleda o totalitarizmu u XX. stoljeću: (1917.-1989.)”, nakladnik Z. Hasanbegović.

U Zborniku Trećeg programa Hrvatskog radija iz 1998. objavljen je njegov članak “Suočavanje s globalizacijom”. De Benoist je nastupio i u dokumentarnom serijalu HTV-a o zločinima komunizma, a u travnju 2014. bio je gost Matice hrvatske u Zagrebu, gdje je održao predavanje povodom objavljivanja njegove knjige “Mi i drugi”(Nous et les autres) o problematici identiteta u doba globalizacije. Knjiga je studija i pokušaj zadiranja u samu genezu europskog identiteta, pitanjima subjektivnog i objektivnog identiteta iz političkog, kulturnog, filozofskog i drugih očišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanjem u Europskom domu g. De Benoist rastumačit će svoje viđenje koncepta populizma u suvremenom medijskom okružju te objasniti koncept „medijakracije“ u kontektu najnovijih političkih događaja na europskom kontinentu.

Gostovanje g. De Benoista ostvareno je u organizaciji Hrvatskih novinara i publicista i uz financijsku potporu Grada Zagreba i Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.