Predstava napravljena po knjizi Tihomira Dujmovića – ”Mali noćni razgovori ljevice i desnice” – 23.11. ima svoju splitsku premijeru

Foto: PR

Najnovija predstava napravljena po knjizi Tihomira Dujmovića, ”Mali noćni razgovori ljevice i desnice”, u subotu ima svoju splitsku premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dujmović u knjizi zaplet postavlja kao razgovor dvojice umirovljenika koji se susreću pred liftom jednog novozagrebačkog nebodera i koji od prvih izmijenjenih rečenica zaključuju da su značajno ideološki različiti.

“Susjed, vidim da Vas zanima povijest, a Vi ste kao i ja prešli 80-tu. Mi u ovim godinama nemamo sto kalkulirati, predlažem da mi izrazgovaramo hrvatske povijesne teme ali temeljito. Da stavimo na stol baš sve argumente i jedne i druge strane. Završimo mi rat ustaša i partizana, bar u ovim godinama”, reci će “desni”, “lijevom” sugovorniku.

I tako oni noćima raspravljaju sve hrvatske prijeporne točke od desetog travnja do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želimir Mesarić je kao redatelj tekst postavio kao TV debatu dvojice povjesničara, a Mira Muhoberac je dramaturški sjajno izbrusila likove.

“Nastojao sam na sekundu dati istog prostora i jednoj i drugoj strani i taj detalj se pokazuje vrlo važnim. Tko je pobjednik? Mlade generacije, njih 500 000 koji su dočekali u Zagrebu Vatrene. To da pola milijuna mladih pjeva “Zovi samo zovi svi će sokolovi za te život dati” jasan je znak koju su oni strani izabrali. Predstava završava upravo tim slikama s Trga i hitom Zaprešić boysa “ Neopisivo”, rekao nam je Tihomir Dujmović.

U predstavi igraju Vinko Kraljević, Tomislav Martić, Lucija Dujmović i Petra Tunjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, predstava je u Zagrebu igrala pet puta pred prepunom dvoranom i već desetak puta u nizu hrvatskih gradova.

Splitska premijera je u Lori, 23. studenog u subotu u 20 sati, a Dujmović s predstavom stiže i u Rijeku, 9. prosinca u dvorani na Sušaku.

Inače, ovo je druga predstava nastala po Dujmovićevim tekstovima. Prva je bila uspješnica “Tko je ubio Zvonka Bušića” koju je postavio Robert Kurbaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznajemo da je u pripremi monodrama po Dujmovićevim tekstovima, uključujući i dva zabranjena teksta, koja bi se sredinom prosinca premijerno trebala izvesti u Splitu, a zagrebačku premijeru će imati tek u veljači. Riječ je o četiri najdramatičnija Dujmovićeva teksta koje je odabrao i izvodi ih glumac Tomislav Martić, a za koje je posebno odabrana i napisana glazbena podloga tako da se zapravo radi o posebnom glazbeno scenskom nastupu.

“Impresivni Dujmovićevi tekstovi u kojem je svaki pridjev ubitačan i pomno biran privukli su me ovom projektu. Prije svakog teksta na platnu se pojavljuje tekst o tome kako je uopće nastao i tko je i zbog čega dva od ta četiri teksta zabranio. Taj tekstualni i sjajni glazbeni uvod daje posebnu dimenziju ovoj monodrami”, rekao je dramski umjetnik Tomislav Martić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.