Predstavljena knjiga “Hrvatski jezični savjeti”

interliberu
Foto: fah

Knjiga Sande Ham, Jadranke Mlikota, Borka Barabana i Alena Orlića “Hrvatski jezični savjeti” u kojoj su obuhvaćene jezične i pravopisne dvojbe u vrlo širokom rasponu, predstavljena je danas na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu su predstavile ocjenjivačice Nataša Bašić i Dubravka Smajić, urednica knjige Dunja Merkler te autori knjige Sanda Ham, Jadranka Mlikota i Alen Horić.

Po riječima Nataše Bašić u knjizi su obuhvaćene jezične i pravopisne dvojbe u vrlo širokom rasponu. Tu su, kako je istaknula obrađene morfološke, terminološke, leksikološke, leksikografske i pravopisne dvojbe.

“Ponuđeni su odgovori na pitanja iz rječotvorja, sročnosti, sklonidbe i porabe pojedinih padežnih oblika, položaja tuđica i njihovih hrvatskih zamjena te načelno riješena mnoga pravopisna pitanja od pisanja velikoga i maloga slova, stranih riječi, imena i naziva, pisanja i sklonidbe kratica”, rekla je Bašić dodavši kako je posebna vrijednost savjetovnika Rječnik s popisom obrađenih pojmova, kojemu su pridružene i stranice na kojima je o pojedinom pojmu raspravljano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi je obrađeno 12 jezičnih savjeta, napomenula je ocjenjivačica Smajić dodavši kako se savjeti u knjizi mogu i abecedno pretraživati.

Napomenula je kako su jezični savjeti nastali u razdoblju od 2010. Do 2012. na Facebookovim stranicama časopisa “Jezik”, te dijelom kao građa iz jezične emisije “Eci, peci – reci!” Hrvatskoga radija Radio Osijek.

Po riječima Sande Ham savjeti su u javnosti zbog jednostavnosti bili prihvaćeni, a posredovanjem Hrvatskoga katoličkog radija i Hrvatskoga glasa iz Berlina mogli su se čuti i izvan hrvatskoga govornog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka Mlikota istaknula je kako su tekstovi u knjizi pisani tako da sadržaj mogu približiti svakom čitatelju. “Bez obzira na to što ih je radilo četvero autora, pisani su tako kao da ih je radila jedna ruka”, rekla je.

Knjigu “Hrvatski jezični savjeti” objavila je Školska knjiga.

Sanda Ham je profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Jadranka Mlikota je docentica na istom fakultetu. Borko Baraban je s Odjela za kulturologiju osječkoga Sveučilišta, a Alen Orlić je profesor u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.