Predstavljeno novo kolo djela Ive Andrića

Zagreb, 11.11.2015. - U uži izbor za književnu nagradu VBZ – Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman 2015. godine ušlo je šest naslova, odabranih meðu ukupno 116 rukopisa pristiglih na 100 tisuæa kuna vijedan natjeèaj a odabrana su djela, kako je istaknuo glavni urednik VBZ-a i èlan ocjenjivaèkog suda Drago Glamuzina, "tematski i stilski razlièita, te kvalitetna i dobro ispisana". Na fotografiji štand VBZ-a. foto HINA / Mario ÆUŽIÆ / mm

Novo kolo djela nobelovca Ive Andrića (Eseji i kritike I., Eseji i kritike II. i Putopisi, impresije, zapisi) predstavljeno je u petak na Interliberu zagrebačkoga velesajma u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Andriću i njegovim esejima, kritikama, impresijama i putopisima govorio je priređivač Andrićevih djela akademik Krešimir Nemec i utemeljiteljica kluba “Andrićevi čitači” zagrebačke osnovne škole Ivo Andrić Staša Bakić. Predstavljanje vodila urednica Miroslava Vučić.

Nemec je istaknuo kako je ovo izdanje Andrićevih djela eskstenzivan izbor u 13 knjiga onog najboljeg u Andrićevu djelu.

Ovo nije cjelokupan piščev opus koji za sada obuhvaća 18 svezaka, rekao je dodavši kako su u izbor ušli svi Andrićevi romani (Na Drini ćuprija, Travnička hronika, Gospođica, Omer-paša Latas), izbor iz novelistike u tri sveska, knjiga pjesama i lirske proze, putopisi, eseji i kritike te zbirka Andrićeve mudrosti – Znakovi pored puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemec smatra kako je ovim izdavanjem Andrićevih djela hrvatska sredina vratila tek mali dug velikom djelu Ive Andrića pa sad više hrvatski čitatelji njegova djela ne moraju tražiti po antikvarijatima.

Ocijenio je kako je Andrić polivalentan i višepripadni pisac te da nije shvatljiv unutar jedne nacionalne književnosti.

Po akademikovim riječima Andrić je i hrvatski i srpski pisac, ali i pisac “cijele Bosne”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrić je ukorijenjen u hrvatsku književnost i hrvatsku književnu tradiciju jer su u same temelje njegove spisateljske poetike ugrađene franjevačke kronike i književnost hrvatske moderne, a na prvom mjestu Antun Gustav Matoš, napomenuo je Nemec.

Podsjetio je kako je Andriću pisanje eseja i književnih kritika bila tek usputna aktivnost te dodao kako se iz nevelikoga broja objavljenih tekstova dade naslutiti njegov kritičarski potencijal.

Pisao je i, kako je naveo, o svojim iskustvima povezanim s kulturom putovanja, o intenzivnim doživljajima različitih pejzaža, o stazama kojima je kročio, o predjelima i krajevima koje je posjetio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemec je ocijenio kako su Andrićeve kritike oštre, feljtonistički iskričave, a eseji otkrivaju autorovu želju da u svijetu umjetnosti otkrije svoje duhovne srodnike.

Djela Ive Andrića objavila je zagrebačka Školska knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.