Preminula Shirley Temple

Slavna holivudska glumica Shirley Temple Black, najpoznatija kao dječja zvijezda, preminula je utorak u 85. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica obitelji Temple Black objavila je da je glumica „mirno“ preminula u svom domu u Kaliforniji prirodnom smrću, okružena obitelji i njegovateljima.

U izvješću za javnost ističu se njezini životni uspjesi u glumi i kao diplomate, ali najviše kao majke i bake, prabake i obožavane žene koja je u braku provela 55 godina.

Kao glumica, Shirley Temple bila je poznata kao slatka djevojčica koja je plesala kroz pjesme poput „On the Good Ship Lollipop“. Kao ambasadorica, bila je blagog glasa i vrijedna na svojim pozicijama u Čehoslovačkoj i Gani, s namjerom da dokaže svijetu da je ne mogu olako shvatiti zbog svoje prijašnje karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nisam imala problema da me shvate ozbiljno kao ženu i diplomata“, izjavila je Shirley Temple nakon što je postavljena na poziciju američkog ambasadora u Gani 1974. godine. „Jedine probleme su mi zadavali Amerikanci kojima je na početku bilo teško prihvatiti da sam odrasla“, zaključila je Temple.

Shirley Temple rođena je 23. travnja. 1928., a karijeru je započela u ranim tridesetima prošlog stoljeća te je otkrila slavu već sa šest godina. S tri godine majka ju je upisala u plesnu školu gdje je njen talent zamijećen i osigurao joj je uloge u „Baby Burlesk“ serijal kratkih filmova gdje su dječji glumci parodirali odrasle filmove. 1935. primila je Oscara za „veliki doprinos filmskoj razonodi“. U deset godina glumila je u četrdesetak filmova, među kojima su „Heidi“ i „The Little Colonel“ gdje je glumila s velikim filmskim imenima poput Jimmyija Durantea i Randolpha Scotta.
Njezina karijera kao dječje zvijezde završila je kada je napunila 12 godina. Okušala se u par uloga kao adolescentica, ali na kraju se umirovila 1949. s dvadeset i jednom godinom. Udavala se dva puta, te imala troje djece.

Politikom se počela baviti pedesetih godina prošlog stoljeća. Volontirala je u Republikanskoj stranci 1959. godine, a sedam godina kasnije neuspješno se pokušala kandidirati za Kongres u Kaliforniji. Uz njenu pomoć, Richard Nixon je skupio preko 2 milijuna dolara u svrhu kampanje za ponovnu kandidaturu za predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.