Preminuo akademik Nenad Vekarić, istaknuti hrvatski povjesničar

Foto: hazu.hr

U petak 20. srpnja 2018. u Zagrebu je u 63. godini života umro akademik Nenad Vekarić, istaknuti hrvatski povjesničar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Vekarić rođen je 1955. godine u Splitu. Diplomirao je 1980. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao (‘Zemljišna knjiga Stona i Rata iz 1393/6. godine kao izvor za proučavanje peljeških naselja u 14. stoljeću’, 1987.) i doktorirao (‘Migracije na poluotok Pelješac (1333-1918)’, 1991.) povijesne znanosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. U zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti zaposlen je od 1984. godine, a od 1988. godine je upravitelj Zavoda. Od 2000. bio je član suradnik, a u svibnju 2012. izabran je za redovitog člana Razreda za društvene znanosti HAZU, piše Dulist.hr.

Vekarićev znanstveni opus broji više desetaka knjiga i znanstvenih rasprava, a u svom je radu bio usmjeren na područje povijesne demografije, posebno na stanovništvo Dubrovnika i Dubrovačke Republike. Najvažnije rezultate ostvario je istražujući proces demografske tranzicije te proučavajući razne slojeve stanovništva juga Hrvatske.

Doktorski studij ‘Povijest stanovništva’ kreirao je 2005. godine, a osnovan je 2016. kao prvi doktorski studij iz područja povijesne demografije u Hrvatskoj te prvi doktorski studij Sveučilišta u Dubrovniku uopće. Njegovim zauzećem otvoren je na dubrovačkom Sveučilištu dodiplomski studij ‘Povijest Jadrana i Mediterana’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU uspio je okupiti velik broj kvalitetnih suradnika te stvoriti krug povijesničara kojima je Dubrovnik u središtu proučavanja. Bio je glavni urednik časopisa ‘Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU’. Početkom srpnja u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU objavljen je deveti svezak njegove knjige ‘Vlastela grada Dubrovnika’, a za 2019. godinu najavljeno je tiskanje desetog i jedanaestog sveska.

Dobitnik je Nagrade Grada Dubrovnika 1989. godine (za knjigu ‘Pelješka naselja u 14. stoljeću’), Nagrade Dubrovačko-neretvanske županije 1997. godine (za knjige ‘Pelješki rodovi i Falsifikat o podrijetlu konavoskih rodova’) te Nagrade Slobodne Dalmacije za znanost 2005. (zajedno s Vladimirom Stipetićem za knjigu ‘Povijesna demografija u Hrvatskoj’)i Nagrade HAZU 2006. (zajedno sa Stjepanom Ćosićem za knjigu ‘Dubrovačka vlastela između roda i države’).

Vekarić je bio sudionik dubrovačkog političkog života. Obnašao je dužnost zamjenika gradonačelnika Dubrovnika te bio gradski vijećnik HNS-a, a od lipnja 2017. i nezavisni vijećnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.