Produžena izložba skultpura Frane Kršinića iz fundusa Moderne galerije

Foto: Studio moderne glarije

Zbog iznimnog interesa javnosti i želje da građanima približi stvaralaštvo Frana Kršinića kroz umjetnikova rijetko izlagana djela iz svog fundusa, zagrebačka Moderna galerija je do 25. veljače produžila izložbu u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”, priređenu u povodu 120. godišnjice rođenja i 35. godišnjice smrti tog istaknutog hrvatskog kipara.

Studijska izložba posvećena Kršiniću, koja je bila otvorena 19. prosinca, a trebala je završiti s ovim tjednom, u odabiru autorice izložbe Tatijane Gareljić predstavlja 17 od ukupno 26 njegovih kiparskih djela, i četiri, od ukupno, 14 medaljerskih djela, nastalih od 1924. do 1970.

Akademik i akademski kipar Frano Kršinić (Lumbarda na Korčuli, 1897. – Zagreb, 1982.) bio je praški student, a kao profesor i rektor radio je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Po mišljenju autorice izložbe, Kršinić je, svojom lirskom dušom uronjen u rodni kraj, a s umjetničkim i pedagoškim radom ostvarenim u Zagrebu, suptilnu oblikovnu formu zapečatio umjetničkim djelovanjem više od pola stoljeća u hrvatskoj modernoj umjetnosti.

“Na moderan način obnovio je staru mediteransku tradiciju rada u kamenu, sjedinjujući visoku zanatsku kulturu oblikovanja s neposrednim shvaćanjem suštine stvari u kojemu dominira lirična osjetilnost, lakoća diskretnih pokreta i blagost opće atmosfere djela, ocijenila je Gareljić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/ms