Proslava blagdana Drinskih mučenica

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 14. prosinca u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, svečano misno slavlje uoči blagdana blaženih Drinskih mučenica. U koncelebraciji bio je katedralni župnik preč. Marko Karača, a služio je đakon Mario Šagolj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prepunoj katedrali uz brojne Siščane slavlju su nazočile i sestre iz sisačke zajednice Družbe Kćeri Božje ljubavi, te članovi zajednice „Vjera i svjetlo“.

U homiliji biskup je podsjetio na životni put ovih pet sestara mučenica Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su 15. prosinca 1941. godine u obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće, skočile kroz prozor, nakon čega su ih četnici noževima usmrtili i bacili u Drinu. „Molimo sve te mučenike među kojima je i naš zaštitnik sv. Kvirin da mole za nas, da nam izmole hrabrost i snagu da uvijek biramo ono što je dobro, da se uvijek borimo protiv onoga što je zlo i da svjedočimo za Isusa Krista svojim životom poput ovih svetih redovnica. Mi znamo da je krv mučenika uvijek sjeme kršćana i kada gledamo u našim svecima i blaženicima njihovu hrabrost znamo da je to poticaj da i mi budemo ustrajniji u ljubavi i vjernosti Kristu“, rekao je biskup.

U nastavku biskup je progovorio o trećoj nedjelji Došašća koju se još naziva i „Gaudete – Radujte se“. Čuli smo u čitanjima kako nas i prorok Izaija i sv. Pavao pozivaju na radost. Radovati se trebamo zato jer je Bog jači od svakog zla, svake nepravde i mržnje. On dolazi da nas spasi i naše je samo da ga prihvatimo, kao što ga je prihvatio Ivan Krstitelj. On nije iskoristio svoju popularnost da se on uzvisi, nego je priznao da on nije ni Mesija, ni Ilija, ni prorok, nego da iza njega dolazi jači od njega kojem on nije dostojan ni odriješiti remenje na obući. On je rekao da on krsti vodom, a poslije njega dolazi onaj koji će krstiti Duhom Svetim i ognjem. Vatra i oganj simboli su Duha Svetoga pa neka ta vatra ljubavi koja je nosila tolike mučenike i svece da svjedoče za Krista Gospodina, i u našem srcu se zapali kako bismo i mi radosno živjeli svoju vjeru, ponosni da smo Kristovi, pa i uz cijenu trpljenja“, rekao je biskup te pozvao okupljene da u ovoj nedjelji Caritasa posebno misle na one u potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju slavlja želeći približiti život blaženih Drinskih mučenica, sestre iz Družbe Kćeri Božje ljubavi priredile su scenski prikaz o svojim susestrama. Tekst je napisala vjeroučiteljica Nikolina Milatović i s. Smilja Čirko, izveli su ga vjernici sisačkih i petrinjskih župa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.