Reiki – ‘privlačna duhovna’ seansa u stvarnosti je opasan ulazak u svijet okultizma

Foto: GettyImages

Sama seansa reikija često izgleda ovako: majstor reikija sklapa ruke i božansku svemirsku silu moli da poteče kroz njega. Nakon toga svoje sklopljene ruke stavlja ispred svog tzv. trećeg (magičnog) oka na sredini čela i moli reikističku energiju da vodi njegove ruke. Zatim polaže ruke na potrebitoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom, ako se radi o zapadnjačkom modelu reikija, zaziva u pomoć razna poganska božanstva (ponekad zaziva svece i Isusa Krist), te izgovara razne magične riječi – mantre.

Što je reiki?

Reiki je složenica od riječi rei čije je značenje „božja svijest, svetost, univerzalna duhovna mudrost“, i ki što znači „životna energija ili bioenergija“, piše book.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reiki je prastaro magijsko umijeće porijeklom iz zemalja Dalekog Istoka. Sastoji se od kineskih, japanskih i budističkih starih vjerovanja. To je prirodna iscjeliteljska metoda za koju kažu da se ne može naučiti iz knjiga, nego se mora „primiti“ od učitelja.

To je metoda liječenja zdravstvenih tegoba, no služi i za mentalno čišćenje. Njezin je cilj uskladiti čovječanstvo sa svemirskom univerzalnom životnom energijom. Njome se čovjeka podučava kako se suočiti sa samim sobom, kako se spustiti u dubine svoje duše i svoje savjesti.

Reikijem se „tretiraju“ ljudi, životinje, stvari, prostori, poslovi… On služi kao osobna zaštita od nesreća, bolesti, neuspjeha i problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako reikisti tvrde da to nije religija, oni ipak iscjeljuju i čovjekov duh. (Područje duha pripada domeni teologije. Glavna bolest duha je grijeh. Kršćane je od grijeha već otkupio Isus Krist). Reiki tako postaje na neki način imitacija Crkve. (Postoji Svjetska udruga majstora reikija čiji poglavar ima status našega Pape).

Reiki je metoda liječenja polaganjem ruku. Takvo se svojstvo može dobiti samo preko učitelja, posrednika, službenika, majstora reikija koji će bolesnog, klonulog ili potrebitog čovjeka inicirati, tj. uskladiti s kozmičkom energijom. Inicirati znači i iscijeliti, znači ponovno pravilno složiti, znači stopiti čovjekov „ja“ s neosobnom univerzalnom svemirskom silom. Inicijaciji prethodi vrijeme čišćenja koje traje 21 dan. Naravno da to usklađivanje ima svoju cijenu, odnosno to umijeće je komercijalizirano. Iako svagdje u svijetu postoji konkurencija cijena tretmana i edukacije, početni tečaj ima cijenu prosječne plaće u Hrvatskoj, drugi je još skuplji, a cijena za treći tečaj se na Internetu ne navodi.

Na Zapadu se cijene tretmana i edukacije kreću u tisućama eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom tretmana reikijem, majstor ili terapeut potrebnika nastoji uskladiti sa svemirskom energijom. Zanimljivo je da je ta metoda djelovanja oduvijek bila pretežno u ženskim rukama.

Tko su „ciljne skupine“?

Kad čovjek zapadne u duševne, zdravstvene, ekonomske, egzistencijalne ili bilo koje druge poteškoće, ima samo jednu želju – što prije se riješiti svoje bolesti, patnje, problema ili svojega križa. Čovjek je tada prijemčiv za bilo koji utjecaj, i slušat će svakoga a osobito onoga koji mu samouvjereno obećava brzo i temeljito ozdravljenje, iscjeljenje, brzo postignuće izvrsnog ekonomskog stanja, brzi uspon na ljestvici u društvu i slično.

Samouvjereni majstor – iscjelitelj (reikist) će čovjeku u tome stanju odmah ponuditi stotinu svojih argumenata da je reiki metoda liječenja i življenja ispravna i da bi ona mogla iscijeliti cijelo čovječanstvo, samo kad bi ono povjerovalo u tu moć. Zbog toga je čovjek u krizi spreman napustiti sve svoje dosadašnje životne principe i utrte putove i prikloniti se novoj i primamljivoj ponudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reiki je dakle ‘pogodan’ za one katolike koji se nalaze na rubu svoje Crkve ili za one koji su se od nje udaljili.

Obrednost reikija (izgled seanse)

Sama seansa često izgleda ovako: majstor reikija sklapa ruke i božansku svemirsku silu moli da poteče kroz njega. Nakon toga svoje sklopljene ruke stavlja ispred svog tzv. trećeg (magičnog) oka na sredini čela i moli reikističku energiju da vodi njegove ruke. Zatim polaže ruke na potrebitoga. Pritom, ako se radi o zapadnjačkom modelu reikija, zaziva u pomoć razna poganska božanstva (ponekad zaziva svece i Isusa Krista), te izgovara razne magične riječi – mantre.

U čovjeka tada, preko ruku majstora reikija, navodno poteče sveta energija – djelotvorna tvar kojoj „tretirani“ čovjek mora biti zahvalan za poboljšanje svoga stanja.

U obred iscjeljenja upliću se i tzv. reiki-pomagači ili duhovni vodiči. Ti pomagači ili vodiči su bestjelesna bića koja pomažu reikistu pri obredu iscjeljivanja.

Opasnosti reikia za katolika

Iako reiki tobože nije religija, u njemu se koristi inicijacija. Taj je obred pak sastavni dio mnogih religija i služi uvođenju mladog člana u zajednicu. U katolikâ su to krštenje, prva pričest i krizma. Inicijacija koja nije sakramentalna, za katolika znači ulazak u svijet metafizike i okultnih sila.

Osoba inicirana u reiki (učenik reikija) navodno zauvijek ostaje otvoren kanal za protok reikističke energije.

Deset važnih razlika:

Zapadnjačka znanost veže se uz pojam osobe koja ima svoje lice i svoja prava. Zapadnjački vjernik drži da je svemir djelo osobe, Boga koji je čovjekov tvorac i prijatelj. Njegova religija u svojoj srži ima molitvu, a njegov religiozni stav je poniznost pred Bogom. Zapad poštuje ljudska prava, jer poštuje osobu. Zapadnjački vjernik vjeruje da je Isus Krist svojom žrtvom na križu otkupio čovjeka za vječni život.

S druge strane, istočnjačko poimanje života ne gleda osobu, nego njezine energetske meridijane, njezine čakre (vrtloge energetskih kanala) i silu koja protječe kroz te meridijane. Zato Istok ima posebnu medicinu, posebnu filozofiju i teologiju, te osobito posebnu soteriologiju (nauk o spasenju). Istok ne cijeni toliko osobu, koliko silu. Čovjek na Istoku drži da se duša osobe nakon smrti seli u drugo biće i tako nastavlja živjeti. To je princip reinkarnacije. Ako se katolik podvrgava reikiju, mora prihvatiti i princip reinkarnacije. A svoj sud o reinkarnaciji Crkva je izrekla davne 543. godine na Sinodi u Carigradu. Tada je jasno rečeno da vjernik Crkve nakon smrti prelazi u vječni život.

Katolički vjernici moraju biti svjesni razlika između svoje vjere i reikija!

1. Reiki uči da nema Boga, nego da postoji samo sveopća životna energija. Po obrascu života koji nudi reiki, čovjeku Bog uopće nije potreban. Čovjek je u stvari bog; čovjek u sebi stalno nosi prikrivenog boga a postaje ga svjestan u času prosvjetljenja.

Prosvjetljenje je čas iscjeljenja, to je onaj žuđeni povratak cjelini, povratak samome sebi, sjedinjenje i stapanje sa sveopćom kozmičkom neosobnom energijom. Kad nema boga, tada nema ni grijeha, tada nema ni smrti. Čovjeku nije potrebno spasenje, osim onog koje donosi reiki. Zato reiki svog učenika želi odvojiti od njegova dotadašnjeg boga, bio to Bog, Buddha, Allah ili Jahve…

Reiki želi svom učeniku (katoliku) obezvrijediti Isusa Krista kao Sina Božjega te omalovažiti Njegovu žrtvu na križu.

2. Reiki uči da Isus Krist nije pravi Bog i pravi čovjek, nego samo jedan od prijašnjih majstora reikija.

3. Reiki uči da ne postoji Duh Sveti, nego da postoji samo univerzalna životna energija.

4. Reiki uči da nema grijeha, nego samo nesklad ili energetska neravnoteža.

5. Reiki uči da nema zla, Sotone, nego da postoji samo neznanje, čije su žrtve ljudi.

6. Reiki uči da ne postoji spasenje koje nam je priskrbio Isus Krist.

7. Reiki uči da Crkva koja je kod kršćana nastavak Isusova spasiteljskog djela nema vrijednosti, nego da je sva vrijednost svijeta – ljudsko tijelo.

8. Reiki uči da ne postoji bolest, nego samo zapreka tijeku kozmičke sile kroz ljudsko tijelo. Reikijem se ta zapreka može elegantno otkloniti. U kršćanstvu je bolest posljedica grijeha. Po grijehu su se u svijet naselili nered i smrt. Tek spasenje će donijeti savršeno zdravlje koje ćemo imati u eshatonu (zadnjem vremenu), kad nam Bog „bude sve u svemu“.

9. Reiki vraća čovjeka u doba koje je bilo prije nego li je Isus Krist na križu dao svoj život kako bi nas otkupio za vječni život.

 

Zbog svega toga, kao i prema onome što kaže naš vrhunski stručnjak za katolički moral, prof. dr. Ivan Fuček, svako svjesno i hotimično sudjelovanje u reiki djelatnostima i terapijama vodi u otpad od katoličke vjere.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.