Svečano obilježavanje stote obljetnice smrti Ivana pl. Zajca u riječkom HNK

Povodom stote obljetnice smrti Ivana pl. Zajca riječki HNK, koji nosi njegovo ime, na svojim će daskama ponovo uprizoriti njegovu operu „Nikola Šubić Zrinjski“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva od ukupno pet izvedbi bit će 8. veljače 2014. godine s početkom u 19.30 sati, dok su ostale planirane za 10., 11., 12. i 13. veljače. Režiju riječkog „Zrinjskog“ koji je prvi puta izveden 2005. godine, potpisuje Krešimir Dolenčić, a dirigent je maestro Igor Vlajnić.

Kako stoji u najavi svečane obnove opere, osvježenje dolazi u obliku mlađih solista pa će tako naslovu ulogu u svih pet izvedbi igrati Siniša Hapač, dok će ulozi Eve alternirati sopranistice Kristina Kolar i Mirela Toić. Kći Jelenu prvu večer utjelovit će primadona Marijana Prohaska koja će kasnije alternirati s Vanjom Zelčić i Ingrid Haller. U ostalim ulogama nastupit će Sergej Kiselev kao Lovro Juranić, Slavko Sekulić kao Sulejman, Voljen Grabac i Davor Lešić kao Mehmed Sokolović i drugi. Za kostimografiju su zaslužne Ika Škomrlj i Dženisa Pecotić, a za scenografiju Dinka Jeričević.

Svečana obnova opere čini središnji dio dvadesetih Zajčevih dana, dok je glazbeni program tijekom veljače posvećen 115. godišnjici rođenja Lovre pl. Matačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.