(VIDEO) Ruski patrijarh Kiril: ‘Svijet ne smije dopustiti kontrolu ljudi iz jednog središta, to je vrlo opasno!’

Foto: Fah

Vođa i patrijarh Ruske pravoslavne crkve izjavio je da ljudska ovisnost o suvremenoj tehnologiji ima velike opasnosti u sebi, piše The Moscow Times U intervjuu ruskoj državnoj televizijskoj postaji, patrijarh Kiril je objasnio da se ne protivi modernoj tehnologiji, ali je upozorio da se treba pobrinuti da se “padne u ropstvo istog”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh je rekao kako će prikupljanje korisničkih podataka o ljudima, uključujući “lokacije, interese i afinitete”, otvoriti mogućnost da ljude kontroliraju određene sile, koje ne rade u korist čovjeka i čovječanstva.

Patrijarh Kiril je rekao kako njegova Crkva nije protiv “tehnološkog napretka”, već protiv “razvoja tehnoloških sustava koji imaju za cilj kontroliranje identiteta osoba i nadzor ljudi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako ne danas, onda već sutra mogu se pojaviti metode i tehnologije koje neće samo omogućiti pristup informacijama, nego će također omogućiti da ih netko koristi na drugačiji način”, rekao je patrijarh.

 “Zamišljate li kakva će se moće moć koncentrirati u rukama nekih koji žele kontrolirati što se događa u svijetu? Takva moguća kontrola s jednog mjesta najavljuje mogući dolazak Antikrista.”

Patrijarh Kiril se referencirao na dolazak Antikrista jer o njemu govori Sveto Pismo i Starog i Novog Zavjeta, a najčešće ga povezuje s danima završnog i posljednjeg obračuna dobra i zla prije Posljednjeg suda. O njemu u Starom Zavjetu jasno govori knjiga proroka Daniela, a u Novom Zavjetu apostol Ivan u svojoj prvoj poslanici i knjizi Otkrivenja. Apostol Pavao ga spominje u 2 poslanici Solunjanima pišući: “Jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne otkrije se Čovjek bezakonja, Sin propasti, 4Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom… 5Ne sjećate li se, to sam vam govorio dok sam još bio među vama? 6I sada znate što ga zadržava da bi se pojavio tek u svoje vrijeme.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da rezimiramo, prvi čovjek Ruske pravoslavne crkve izrazio je bojazan zloporabe moderne tehnologije zbog moguće kontrole nad ljudima, a to je povezao s prastarom kršćanskim vjerovanjem da Sudnjem danu ili Posljednjem sudu kojem treba prethoditi dolazak Antikrista koji zavodi čitavo čovječanstvo

Ipak, prema istom vjerovanju “čas Posljednjeg suda nitko ne zna do li Otac nebeski”, i to prema Isusovim riječima u evanđelju koje potvrđuje Katekizam Katoličke crkve da “samo Otac zna sat i dan; samo on odlučuje o njegovu dolasku. Po svom će Sinu Isusu Kristu izreći tada konačni pravorijek o svojoj povijesti” (KKC, br. 1041).

O ovoj temi Antikrista pisao je i poznati franjevac fra Mario Knezović ovdje, kao i poznati biskup američki intelektualac, teolog i filozof prvog ranga te jedan od najplodnijih pisaca Katoličke Crkve u Americi, nadbiskup i sluga Božji Fulton Sheen o čemu možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.