Sajam umjetnina ‘Art Zagreb’ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Foto: FaH

Sajam umjetnina Art Zagreb okupit će od 16. do 19. svibnja u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla hrvatske galerije i umjetnike koji će, uz prodaju odabranih djela, posjetiteljima omogućiti da na jednom mjestu dobiju uvid u rad najboljih hrvatskih suvremenih umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sajam nastoja potaknuti jačanje je tržišta umjetnina, promoviranje pozitivnih praksi s razvijenih tržišta, popularizacija likovnih umjetnosti i jačanje društvenog statusa umjetnika.

S tim ciljem i u svom drugom izdanju organizirat će predavanja i panele svjetskih stručnjaka za tržište umjetnina, filmske projekcije na istu temu, te izložbe studenata akademija likovnih umjetnosti iz Berlina, Venecije i Zagreba.

“Kroz realizaciju Art Zagreba željeli smo, ne samo našim sugrađanima, nego i svim ljubiteljima umjetnosti, ponuditi jedinstveno mjesto na kojem mogu kupiti radove domaćih i stranih umjetnika po transparentnim cijenama, provjeriti što je novoga na umjetničkoj sceni Hrvatske i svijeta i osluhnuti međunarodne trendove”, poručio je Juraj Vuglač, jedan od suorganizatora sajma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine uvedene su i neke novine koje bi, istaknuo je, trebale potaknuti izvoz i promovirati Hrvatsku kao zemlju bogate likovne scene.

Organizatori ističu i kako taj sajam nije namijenjen samo kolekcionarima, već najširoj javnosti, a izlagači nude provjerena djela likovnih autora po pristupačnim cijenama.

Hala V će ugostiti izložbu triju akademija likovnih umjetnosti — Weißensee Kunsthochschule Berlin, Accademia di belle Art di Venezia i Sveučilište u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti, koja će omogućiti razmjenu i komunikaciju triju obrazovnih institucija različitih pristupa i karaktera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu izložbe bit će održana predavanja profesora s akademija, studenata koji sudjeluju na izložbi, te domaćih i međunarodnih stručnjaka na području umjetnosti.

Među potvrđenim sudionicima ovogodišnjeg sajma su predavači s akademija čiji studenti izlažu — Hannes Brunner, Tomislav Buntak, Riccardo Caldura i Danko Friščić, predavači te Janka Vukmir, direktorica Instituta za suvremenu umjetnost i Jan Peter Verhagen s TEFAF-a, jednog od vodečih, svjetskih, sajmova umjetnina.

Prvi Art Zagreb održao se u svibnju prošle godine u istom prostoru, s više od pedeset galerista, slikara, kipara i grafičara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Italije i Južne Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.