Split: ovoga vikenda jubilarni “Dani Dioklecijana”

Ovogodišnji, 10. dani Dioklecijana, koji će se održati od 16. do 19. kolovoza, počinju u subotu prije podne otvaranjem izložbe “Tribute to Robert Adam” akademskog slikara Vjekoslava Stipice i predstavljanjem makete palače Lions kluba Split na Rivi, a navečer će biti svečano otvoreni tradicionalnom “carskom pvorkom” i svečanošću na Peristilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu jubileja, na Peristilu će nakon toga biti izvedena premijera mjuzikla “Diokles”, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je danas predstavljen program ovogodišnjih Dana. Autor teksta, nekadašnji direktor Turističke zajednice grada Splita Vedran Matošić, rekao je da je njime okrunio svoj dugogodišnji književni rad. Glazbu je napisao Jovica Škaro, a redatelj je Ivan Leo Lemo.

Predstavu će moći pratiti samo oni koji budu prikladno odjeveni u toge. “Prvih sto sugrađana koji kupe toge u Turističkom birou na Rivi dobit će pozivnice za premijeru Dioklesa. Za uzvanike će biti pripremljena i gala večera”, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

Rekla je da će Dioklecijana i Prisku ove godine utjeloviti glumci Ivo Perkušić i Zorana Kačić. Što se tiče alternativnog para, Dioklecijan će biti naš ministar Darko Lorencin, a ja mogu biti Priska, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom četiri dana manifestacije program će se održavati na Pjaci, Rivi, Peristilu, u Dioklecijanovim podrumima, na Voćnom trgu i u Staroj gradskoj vijećnici. U njemu će sudjelovati udruga “Sedmi vjetar” s Teatrom cara Dioklecijana, “Stari zanati”, koji će predstaviti Dane antike na Voćnom trgu, “KAM Hram” i dječji zbor “Srdelice”, a iz Rima stiže udruga “Gens Jvlia” koja će zajedno s udrugom “Dioklecijanova legija” predstaviti postrojavanje legije i borbe gladijatora na Rivi i Peristilu. Rimski vojnici HNK Split imat će zadatak čuvati Peristil.

Ove godine je novost sudjelovanje članova moto kluba “Diocletian’s”, koji spremaju iznenađenje za odlazak cara Dioklecijana.

U programu će sudjelovati dječji vrtići, a građani koji budu odjeveni u toge i tunike u Dioklecijanovim podrumima će se moći osladiti gozbom za “Rimski puk” udruge “Gaz” iz Trilja. To je dar gradonačelnika Ive Baldasara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator “Dana Dioklecijana” je Turistička zajednica grada Splita, a njeni su predstavici rekli kako će na to potrošiti oko 400.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.