Stanić: Zabrinutost vladajućih uoči velikih mirnih okupljanja građana u Hodu za život

stanić hod za život
Foto: Bernard Čović/Glas koncila; fotomontaža: Narod.hr

Posljednjih nekoliko događanja u hrvatskom društvu daje naslutiti da se među vladajućima rađa svojevrsni strah, ili naivnije rečeno, strahopoštovanje od hrvatskoga naroda, koji se redovito pojačava baš u svibnju. Kako drugo nego svojevrsnim strahom od naroda tumačiti da je baš uoči proslave 1. svibnja, na blagdan sv. Josipa Radnika, kada se u društvu potežu radnička pitanja, na sastanku predstavnika Vlade i sindikata dogovoreno povećanje osnovice plaće za 4 % u državnim i javnim službama, s dodatnim najavama da bi do novih povećanja moglo doći već najesen? Koliko god svako povećanje radničkoga standarda bilo pozitivno, ipak se rađa neodoljiv dojam da je prije riječ o kupovanju društvenoga mira, piše Branimir Stanić za Glas Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hod za život

No možda se ponajveća zabrinutost vladajućih rađa uoči najavljenih velikih mirnih okupljanja građana, među kojima su i brojni vjernici, koji će se u 11 hrvatskih gradova Hodom za život, ove godine pod geslom »Život je zakon«, zauzimati za dostojanstveno življenje u Hrvatskoj od začeća do naravne smrti, počevši od 7. svibnja. Pod vidom određenoga straha moglo bi se možda gledati i na odluku Visokoga upravnoga suda u Zagrebu da privremeno odgodi izvršenje sporne Odluke grada Zagreba o ukidanju mjere roditelj odgojitelj, dok se pravnim mehanizmima ne ispita opravdanost njezina ukidanja.

Nikomu, ni lokalnim vlastima s neuvjerljivom argumentacijom da im je ta mjera preskupa, a ni državnim vlastima koje u toj mjeri također vide trošak (kao da je opstanak hrvatskoga naroda stvarnost u koju ne treba ulagati), ne bi odgovaralo da tisuće okupljenih građana pod vodstvom dobro organiziranih građanskih inicijativa na ulicama izražavaju svoje nezadovoljstvo ukidanjem mjere koja se po svim relevantnim i stručnim analizama uspjela nametnuti kao dosad možda najsnažniji izraz promišljene demografske politike.

Na vrh se uspjeli ugurati oni koji umnogome ne predstavljaju narod

Politička komunikacija među najvišim hrvatskim dužnosnicima u većine je građana uspjela poljuljati povjerenje u njihovo vodstvo te posljednjih dana uspjela nanovo aktualizirati pitanje kako su se na vrh uspjeli ugurati oni koji umnogome ne predstavljaju narod jer ne nose njegovo poslanje i koji se očito do dana današnjega nisu oslobodili komunističkih obrazaca vladanja. Neki tumače da nije da ne znaju vladati – jer zauzeli su položaje, nego ne znaju demokratski vladati. Zato njihova zastrašujuće niska razina u komuniciranju s pravom izaziva pomisao da se njome skreće pozornost od daleko većih izazova s kojima se suočava hrvatsko društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Identitet hrvatskoga naroda

Vjernički gledano, ne može biti slučajno da je baš u marijanskom mjesecu svibnju hrvatski narod kroz povijest pokazao i svoju veliku snagu (dovoljno je podsjetiti što je sve vodilo do 30. svibnja koji se danas slavi kao Dan državnosti), ali i veliku patnju (križni putovi hrvatskoga naroda nakon završetka Drugoga svjetskoga rata). Stoga sve što se u društvu i narodu bude događalo ovoga svibnja, sva njegova nastojanja za dostojanstvenim životom preko Hoda za život; njegovo oplakivanje žrtava križnih putova; njegove bojazni za opstanak u sadašnjim nemirnim vremenima za Europu i svijet, ulazi u identitet hrvatskoga naroda koji od njegovih početaka prate i patnja i pobjeda. Ta je narodna karakteristika duboko uskrsna, a sigurno je da u borbi za opstanak zagovor Kraljice svibnja ne će izostati.

O autoru

* Branimir Stanić je od 6. rujna 2020. urednik Glasa koncila, hrvatskih katoličkih tjednih novina s polustoljetnom tradicijom. Završio je novinarstvo na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, teološku kulturu na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te upisao poslijediplomski studij na Sveučilištu u Salzburgu. U Glasu Koncila zaposlen je od 2007. kao urednik mjesečnoga magazina Prilika, a od 2013. je i zamjenik glavnoga urednika Glasa Koncila. Predavao je na Fakultetu Hrvatskih studija, uredio je više knjiga i izlagao na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.