Sveti Eustahije mučenik – nebeski zaštitnik lovaca, lovočuvara i šumara

sveti eustahije
Foto: commons.wikimedia.org

Sve je počelo onog dana, kad mu se u lovu iznenada ukazao bijeli jelen svijetlećih rogova, sa znakom križa i likom Krista raspetoga. Čuo je glas koji mu je poručio da ga ne progoni jer je on Krist kojem je i dosad služio, premda ga nije poznavao.

Današnji sveti zaštitnik je i Eustahije, rimski mučenik iz II. stoljeća. Blagdan mu se od sredine VIII. stoljeća slavi 20. rujna. Jednako ga slavi istočna i zapadna Crkva. Postao je zaštitnik i pomoćnik u svim životnim teškoćama.

Dao je život za Krista Gospodina zajedno sa suprugom Teopistom i sinovima Agapijem i Teopistom. Zvao se Placid i bio visoki časnik tjelesne straže rimskog cara Trajana. Premda poganin, javno je iskazivao milosrđe i tako postajao sve nepoćudniji vlastima. To mu je na kraju životnog puta donijelo mučeništvo i smrt.

Sve je počelo onog dana, kad mu se u lovu iznenada ukazao bijeli jelen svijetlećih rogova, sa znakom križa i likom Krista raspetoga. Čuo je glas koji mu je poručio da ga ne progoni jer je on Krist kojem je i dosad služio, premda ga nije poznavao. Istovremeno su mu najavljeni teško iskušenje, duga patnja i okrutna smrt, piše zupajastrebarsko.hr.

Placid je ipak poveo ženu i sinove do biskupa te se cijela obitelj pokrstila. Tada je Placid dobio i novo ime-Eustahije. Uskoro je započela dugogodišnja muka za Eustahijevu obitelj. Pokraden je, kućanstvo mu je poharala kuga, njegova žena oteta je i odvedena u roblje, jednog sina ugrabio je lav, a drugog vuk. Nesretnik se tada odlučio na isposnički, molitveni život u osami usred pustinje. Nakon teških petnaest godina, njegove molitve su uslišane i cijela se obitelj opet našla na okupu.

Nedugo nakon toga, Trajanov nasljednik Hadrijan želio je proslaviti jednu od svojih pobjeda i odlučio počastiti poganske bogove. Eustahije i njegova obitelj odbili su sudjelovati u poganskom slavlju pa su osuđeni na smrt. Najprije su ih bacili lavovima, ali ih velike mačke nisu ni taknule. Zatim su ih zatvorili u utrobu velikog mjedenog bika, a ispod njega zapalili vatru.

Mučenička smrt Eustahijeve obitelji u Rimu dogodila se prema predaji godine 188. Svetog Eustahija prikazuju na slikama kao konjanika ili viteza, često je uz njega naslikan jelen sa svjetlećim rogovima i znakom križa ili mjedeni bik kao simbol mučeništva.

Časte ga kao jednog od četrnaest svetih pomoćnika. Zazivaju ga kod vatre, mučenja i teških situacija, a zaštitnik je lovaca, lovočuvara, šumara, vatrogasaca, trapera i žrtava mučenja te mnogih gradova (na primjer Madrida), župa i crkava diljem svijeta, među njima i župne crkve u Dobroti kod Kotora i kapele na Krbanu u Trogiru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zupajastrebarsko.hr