Sveti Ivan Krstitelj de Rossi – bolest padavice priskrbila mu jobovsku strpljivost

Ivan
Foto: Snimka zaslona

Sveti Ivan Krstitelj de Rossi, gorljivi apostol, uzor i učitelj duhovnoga života ima svoj spomendan na današnji dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je 22. veljače 1698. godine u Voltaggiu, kod mjesta Alessandria u talijanskoj pokrajini Piemont. Kao dje­čak od 13 godina došao je u Rim stricu kanoniku Lorenzu de’ Rossi, koji mu je bio pri ruci kako bi završio teološki nauk i postao svećenikom. Na putu prema svećeništvu ispriječila mu se teška bolest, padavica. On je pun vjere i nade u Providnost, mijenjao brojna učilišta u Rimu pa je, završivši teološki studij, zaređen za svećenika 8. prosinca 1721.

Kao svećenik posvetio se karitativnom radu među omladinom i siroma­sima. Također je i propovijedao po rimskim crkvama te ga je narod rado slušao. Ubrzo je došao na glas svetosti, zbog čega je pred nje­govom ispovjedaonicom danonoćno bio velik red pokornika u crkvi S. Maria in Cosmedin.

Vodio je nabožno udruženje svjetovnih svećenika sv. Gale. Cijeli život patio je od padavice pa se svatko, tko ga je poznavao, divio njegovoj aktivnosti i jobovskoj strpljivosti. Preminuo je u Gospodinu 23. svibnja 1764. Njegovi posmrtni ostaci nalaze se danas u Rimu u župnoj crkvi koja je posvećena na njegovu čast. Papa Leon XIII. proglasio ga je svetim 8. prosinca 1881. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.