Svibanjske pobožnosti – zašto je velika radost sudjelovati u njima?

Foto: Margaret, flickr

Za mnoge ljude mjesec svibanj je najljepši mjesec u godini. Priroda se budi, sve cvjeta, mirisi se šire na sve strane, a sva ljepota prirode vidljiva je posvuda oko nas: cvrkut ptica, zelenilo, sunce, laganija odjeća – kao da se sve oslobađa i odiše životom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, Život se rađa.

Za katolike ovo je jedan od najljepših mjeseci u godini iz dva razloga: uskrsno je vrijeme (pedeset dana između Uskrsa i Duhova), crkvama odjekuje slava u čast Uskrslome sa gromkim „Aleluja!“, pjesma „Kraljice neba“ pjeva se s radošću na završetku svake mise, a narod Božji se sprema za – svibanjske pobožnosti.

Mjesec je to kada se Crkva i vjernici na poseban način utječu onoj koja je majka Isusova, te po Sinu čovječjem i majka svih ljudi. To je nova Eva, nova roditeljica ljudskog roda – blažena djevica Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A svibanj je njen mjesec!

To je, u stvari, mjesec u kojemu će kršćani u hramovima i u obiteljskim domovima gorljivije i srčanije uzdizati Mariji prinos svojih molitava i pobožnosti. To je ujedno mjesec u kome će više i  obilatije silaziti na nas darovi božanskog milosrđa.” (Papa Pavao VI.)

Obično se pobožnosti provode po župama uz večernju misu (odatle i naziv „svibanjske večernjice”): moleći krunicu, marijine litanije, pjevajući marijanske pjesme i uz izlaganje i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središtu svibanjskih pobožnosti je molitva krunice. U svim ukazanjima u Lourdesu i Fatimi, kao i u Međugorju, Gospa je preporučivala i preporučuje katolicima – molitvu krunice. U jednom od svojih najpoznatijih viđenja koje je imao sveti Ivan don Bosco, svetac modernog vremena i zaštitnik mladih cijeloga svijeta, vidio je Crkvu kao brod koji plovi napadan sa svih strana. I kada je brod, probušen topničkim zrnima, bio gotovo potopljen na pučinama mora, odjednom se u moru stvoriše dva stupa: papa priveže svoj brod (Crkvu) za ta dva stupa.Veći stup je bio sveta Euharistija, a manji stup bio je djevica Marija i sveta krunica. Kada je brod svezan za ta dva stupa, sve utihne, neprijatelji pobjegoše, a brod osta sa svojom posadom u miru pučine.

Danas molitva krunice u hrvatskom narodu doživljava opću obnovu. Ponovno se po crkvama i obiteljima krunica moli sve više. Hrvatski Pokret krunice za obraćenje i mir broji preko 100.000 članova, a oni imaju obvezu svakoga dana izmoliti bar jednu deseticu krunice.

Pokret krunice sudjeluje u svim bitnim vjerskim događajima u hrvatskom narodu sa željom da čitav narod molitvom poveže u jedan neraskidivi lanac Božje ljubavi svjestan da samo oni koji grade s Bogom i na Bogu, grade na neuništivim temeljima. Neka Hrvatska, poput golubice raskriljenih krila, postane zemlja žive krunice. I Vi možete tome doprinijeti! Najprije njegovanjem dostojanstvenog kršćanskog života, a zatim dnevnom molitvom krunice ili barem jedne njezine desetice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mjesec svibanj je idealno vrijeme da svaki katolik pridruži se općoj radosti i blagoslovu – svibanjskim pobožnostima i molitvi krunice.

Kako moliti krunicu?

Držeći križić krunice u ruci, prekrižimo se i molimo Apostolsko vjerovanje. Nakon vjerovanja moli se Oče naš, tri Zdravo Marijo i Slava Ocu, a zatim Oče naš, deset puta Zdravo Marijo i Slava Ocu.

Kako se detaljnije moli krunica i u koje dane see mole koja otajstva Isusovog života možete pročitati ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Blagoslovljen mjesec svibanj, koji pun molitve i vjere Hrvata-katolika, donese hrvatskom puku brojne radosti u događanjima koja su ispred nas: od skupljanja potpisa za referendum, Hoda za život u tri najveća hrvatska grada, iščekivanju velikog blagdana Duha Svetoga (Duhova) i obraćenja velikog broja duša za sveopću duhovnu, duševnu i materijalnu obnovu Hrvatske!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.