U Galeriji ULUPUH-a izložba ‘Mapiranje tijela – transformacije’

Izložba “Mapiranje tijela – transformacije”, zagrebačkih autorica Petre Krpan i Jadranke Hlupić Dujmušić, koja nam vizualno predočuje alternativni odnos tijela i odjevnog predmeta, otvorena je večeras u Galeriji ULUPUH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristeći gipsana torza kao fiksne, uporišne točke instalacije, autorice nastoje materijalizirati tjelesne transformacije te instalacija prolazi preobrazbu kroz niz formi i materijala.

“Ova izložba govori o mogućnostima tijela u suvremenoj modi i suvremenoj umjetnosti. Glavna ideja je bila istražiti kroz koje promjene tijelo prolazi usred različitih vanjskih utjecaja – virtualnosti i novih medija. Upravo zato je tu i materijal koji nije tekstil već su tu gipsane trake, električne diode, izolacijske i staklene trake te netkani tekstil”, izjavila je Krpan za Hinu.

U katalogu izložbe navodi se kako tijelo koje se stalno mijenja, ne samo da više ne podrazumijeva nosive odjevne predmete već se zatire funkcionalni apekt odjevnih predmeta, a tijelo samo za sebe otkriva skulpturalne kapacitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tijelo u konstantnoj promjeni više ne podrazumijeva nosivu modu, baš naprotiv, funkcionalna dimenzija odjevnih predmeta potpuno se zatire, kao i odnos tijela i odjevnog predmeta, a samodostatno tijelo otkriva svoje skulpturalne dimenzije”, ističe se u katalogu.

Likovni postav izložbe potpisuje Mustafa Forto. Suradnici u oblikovanju postava (svjetlosni efekti) su Gordana i Zorislav Šojat, dok je autor fotografija u prilogu Boris Berc.

Izložba, čije je otvorenje popraćeno scenskom izvedbom, otvorena je do 8. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petra Krpan magistrirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i studira na poslijediplomskom doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Članica je ULUPUH-a i HDD-a.

Jadranka Hlupić Dujmušić, samostalna umjetnica, rođena je u Zagrebu gdje je završila školu Primijenjene umjetnosti i dizajna te magistrirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se industrijskim modnim dizajnom i konceptualnim modnim dizajnom. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a, HDD-a, HZSU-a i dr. Osnivačica je umjetničke organizacije Argument Art.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.