U Splitu otvoren Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju: ‘Hrvatskog čovjek boli nepravda’

Foto: fah

Tradicionalna kulturno-društvena manifestacija “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2018.” otvorena je u ponedjeljak navečer u Splitu i nizom događaja i programa podsjeća na žrtvu koju su Vukovar i Škabrnja podnijeli u studenom 1991. u naletu velikosrpske agresije na početku Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanom otvorenju u Nadbiskupijskom sjemeništu predstavljena je knjiga „Katolička crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991. – 1995.“ u kojoj autorica Julija Barunčić Pletikosić tematizira ulogu Katoličke crkve u Domovinskom ratu.

Pokroviteljica ovogodišnjeg “Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju” je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Njen izaslanik Božo Zadro je na svečanosti pročitao predsjedničinu pisanu poruku u povodu Tjedna sjećanja, koji će održavati u više gradova i mjesta u Dalmaciji.

“Čast mi je prihvatiti pokroviteljstvo nad obilježavanjem kojim se s tugom i zahvalnosti prisjećamo stradanja ova dva mjesta posebnog pijeteta. Vukovar i Škabrnja utjelovljuju sva mjesta višegodišnjeg stradanja diljem Lijepe naše,” istaknula je u poruci predsjednica Grabar-Kitarović. Podsjetila je da su Vukovar i Škabrnja simbol žrtve, stradanja i prkosa hrvatskog čovjeka u borbi za slobodnu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stoga, nek se nikad ne zaboravi!,” poručila je Grabar Kitarović.
Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban istaknuo je da su hrvatski branitelji oslobodili i stvarali hrvatsku državu i tu istinu treba prenositi mlađim naraštajima.

“Kada donosimo odluke, mislimo tada o Vukovaru i Škabrnji i onda će te odluke biti pravične i za korist hrvatskog čovjeka,”dodao je.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je da Split, Splitsko-dalmatinska županija i hrvatski jug “punim srcem i plućima baštine svoju povijest i sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje kao sjećanje na ponos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da bismo ponos i pobjedu učinili živim potrebni su nam ovakvi događaji kao što je ‘Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju,” kazao je Krstulović Opara.

Ratni zapovjednik Škabrnje Marko Miljanić izrazio je žaljenje što agresorski velikosrpski počinitelji zločina u Vukovaru i Škabrnji još nisu kažnjeni.

“Hrvatskog čovjek boli nepravda, a nepravda je napravljena time što nitko nije odgovarao za Škabrnju i Vukovar i za trećinu porobljene hrvatske države,” rekao je Miljanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator “Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju,” koji se održava sedmu godinu u nizu, je Hrvatska udruga Benedikt iz Split.

Predsjednik udruge Vide Popović je istaknuo kako se ne smije dopustiti da se “lažima obmanjuje sve dobro što je napravljeno u Hrvatskoj.”

Govoreći o knjizi „Katolička crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991. – 1995.” ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor je istaknuo kako ona, između ostalog objašnjava ulogu Katoličke crkve u međunarodnom priznanju Hrvatske.

“Ova knjiga govori i o ulozi dvije velike povijesne osobe – kardinalu Franji Kuhariću i papi Ivanu Pavlu II.“, rekao je Nazor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik Katedre crkvene povijesti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu Josip Dukić rekao je da knjiga obrađuje jako važnu temu o lobiranju i utjecaju Katoličke crkve na međunarodne čimbenike tijekom Domovinskog rata.

“Ovo je knjiga protiv zaborava,” poručio je Dukić, naglasivši kako je knjiga i pokazatelj da se iz Hrvatske ne treba odlaziti.

“Ova je knjiga civilizacijski pomak jer se ne sramimo svojih slabosti, ali nećemo nikomu dopustiti da piše našu povijest kako bi nam otjerali mlade i sposobne ljude iz hrvatske Domovine, a oni i njihova djeca da preuzimaju funkcije po uhodanom modelu koji je funkcionirao od 1945. godine i nažalost traje i danas,” kazao je Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.