U Studiju Moderne galerije ‘Josip Račić’ otvorena izložba Jure Labaša

Izložba Jure Labaša, slikara, grafičara, doajena nadrealizma u hrvatskoj likovnoj umjetnosti otvorena je večeras u Studiju Moderne galerije ‘Josip Račić’ u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz crteže i grafike izloženi su i kolaži, a između ostalog i prvi Labašev Hommage Daliju iz ciklusa koji je 1972. godine prvi put bio predstavljen na izložbi „Nadrealizam i Hrvatska likovna umjetnost“ u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Prije izložbe kad su ga pitali odakle tolika fascinacija Dalijem, Labaš je odgovorio da nije riječ o fascinaciji, iako se radi o jednom od boljih nadrealista, nego da su njegovi radovi posvećeni Daliju nastali potkraj 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, u doba svjetske afirmacije slavnog umjetnika.

O Daliju, koji je po mnogočemu bio drugačiji i poseban, mediji su neprestano prenosili zanimljive detalje iz njegova života, njegove izjave i pratili svako događanje na kojem bi se pojavio, jer se Dali potrudio od svakog svog izlaska napraviti senzaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjeća se Labaš njemu najupečatljivijih događaja, primjerice jedne izložbe u Rimu na koju je Dali došao u cilindru i poklonio se prije i nakon što je razgledao izložbu, u New Yorku je došao sa strucom kruha od nekoliko metara, a i skok sa stepenica i razbijanje koljena nemoguće je zaboraviti. „Sve je to prolazilo kroz moju glavu, ali nije me opsjedalo“, kaže Labaš i nastavlja : „Jednog dana listao sam časopis i naišao na fotografiju koja mi se toliko svidjela da sam napravio crtež, prema kojem sam kasnije napravio i grafiku.

Taj crtež uzeli su za naslovnu stranicu časopisa Paradoks koji je u to vrijeme izlazio. Crtežu su čak i dali naslov ‘ Insekt’, i on će između ostalog uz moje kolaže i objekte biti izložen na ovoj izložbi“

Kada smo ga pitali koga bi izdvojio kao  najdražeg umjetnika odgovorio je :  „ Volim Goyju, Rembrandta, Velazqueza, Picasso, Braque i Matisse su mi bliži, ali i De Chirico mi je odličan slikar.. Volim sve što su ljudi naslikali dobro i izdjelali.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Hommage je posvetio Daliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.