U vinkovačkoj knjižnici ‘Noć s Andersenom’

Čitanjem bajki slavnoga danskog dječjeg književnika Hansa Christiana Andersena, u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici večeras je prvi put upriličena “Noć s Andersenom”, međunarodni kulturni događaj utemljen prije 15 godina u Češkoj, kada je Gradska knjižnica u Pragu odlučila prvi put proslaviti njegov rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andersenove bajke čitali su okupljenim vinkovačkim mališanima djelatnici knjižnice, a nazočni su bili i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i sport Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić te danski veleposlanik u Hrvatskoj Poul Erik Dam Kristensen sa suprugom, koji je jednu Andersenovu bajku pročitao na danskom jeziku.

“Neizmjerno mi je drago što sam večeras u Vinkovcima i što se ‘Noć s Andersenom’ događa upravo u knjižnici jer su knjižnice izvor znanja i mudrosti. Danska je mala zemlja i zato smo iznimno ponosni na nekoliko Danaca koji su poznati i izvan Danske. Hans Christian Andersen je bez sumnje najpoznatiji Danac”, rekao je veleposlanik Poul Erik Dam Kristensen, koji je u predvorju knjižnice razgledao izložbu likovnih i književnih radova koje su s temom “Zajedno s Andersenom” izradili mališani iz vinkovačkih dječjih vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola.

Prije dolaska u knjižnicu, veleposlanika Danske Poula Erika Dam Kristensena primio je gradonačelnik Mladen Karlić, koji ga je upoznao s više od osam tisuća godina života na području Vinkovaca, što taj grad, po tvrdnjama arheologa, čini najstarijim europskim gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Noć s Andersenom” organizirala je Srednja strukovna škola iz Vinkovaca, a inicijatorice projekta bile su profesorice Livija Pribanić Katarinić i Helena Voda. Manifestaciji su se priključili i neki poznati Vinkovčani, a među njima i poznati strip crtač Dubravko Mataković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.