Veliki koncert Udruge Srce i Gradskog mandolinskog društva Sanctus Domnio

Udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce i najbolji europski mandolinski orkestar GMD Sanctus Domnio, već mjesecima pripremaju zajednički koncert pod nazivom “Ča smo na ovom svitu”. Izvest će ga u srijedu 9. prosinca u 19,30 sati na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udrugu Srce čine mladi ljudi s različitim vrstama invaliditeta, od cerebralne paralize do autizma. Unatoč tim objektivnim poteškoćama, rezultata koje oni na sceni ostvaruju ne bi se posramile ni profesionalne kazališne trupe. Kroz cijelu ovu godinu nastupima su obilježavali 20 godina postojanja Udruge. Mjuzikl “Srce na sceni”, nastao u suradnji s glumcem i redateljem Slavkom Sobinom izveli su čak 18 puta. Ove godine i na “Naj Naj Naj Festivalu” u Zagrebu, na kojem su dobili nagradu Zlatna ptica za vrhunsku kazališnu čaroliju. Potom na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, na pozornici HNK Split povodom Svjetskog dana kazališta, te u sklopu Marulićevih dana. Kruna sezone bio je nastup u sklopu Splitskog ljeta, na najljepšoj pozornici na svijetu, na Peristilu. Osim kazališnih nastupa, glazbena sekcija udruge održala je rock koncert u klubu Judino drvo, povodom Dana žena, majkama u čast.

Organizirane su razne izložbe i brojne aktivnosti, a skorašnji koncert u HNK, sa Sanctus Domniom, najboljim mandolinskim orkestrom u Europi, finale je prekrasne godine.

Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio ove godine obilježava 25 godina postojanja. Iako nema adekvatan prostor za rad, već godinama nastupa na domaćim i međunarodnim festivalima, osvaja brojne nagrade i priznanja. Dobitnik je Nagrade Grada Splita iz područja kulture za 2006. godinu. Od ožujka ove godine, nakon nastupa na međunarodnom natjecanju “Giacomo Satori” u talijanskoj Ali, nosi titulu najboljeg europskog mandolinskog orkestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Srce” i “Sanctus” blisko su povezani godinama, već od samih početaka glazbenih radionica u udruzi, stoga ovaj zajednički nastup niti malo ne iznenađuje i bilo je pitanje vremena kad će se dogoditi. Mnogi članovi orkestra prošli su kroz prateće bendove udruge, a kuriozitet je i to da je za prvi javni nastup Srca, na Pjaci davne 2008. godine, upravo Sanctus Domnio posudio stolice.

Pjesme za skorašnji koncert odabrali su sami članovi udruge, koji iz godine u godinu evidentno napreduju na svim poljima. Aranžmane za mandolinski orkestar potpisuju Pavle Sviličić, Tomislav Kalebić, Željana Cvitanović, Sandra Katunarić, Stela Ivanišević, Dea Škorić i Mario Bavčević. Koncertom će dirigirati maestro Vladimir Lukas.

Prekrasna energija vladala je na probama koje su se održavale u dvorani Umjetničke akademije na Gripama i centru Slava Raškaj, a sigurno će se osjetiti i na premijeri u HNK, koji je već danima gotovo rasprodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CA-SMO-NA-OVOM-SVITU-PLAKAT

Plakat za ovaj koncert krasi grafika Vaska Lipovca, a na samom koncertu nas očekuje još iznenađenja i poveznica s ovim velikim umjetnikom.

Pjevačku sekciju Udruge Srce čine Petra Hrgović, Ivana Babnik, Mario Kero, Tonči Škrobica, Duško Mešin, Marko Vukašin, Stipe Vejić, Marija Grbeša, Antonio Čović, Zorana Vladislavić, Edo Bulić, Vedrana Junaković, Dino Čatović, Jurica Jerković, Željan Tolj, Stipe Kelava, Marino Vukušić, Marija Vučemilović-Grgić, Nikolina Biloš, Jerolim Runjić, Ante Vrdoljak. Glazbeni voditelj udruge Srce je Mario Bavčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GMD Sanctus Domnio čine Ivana Kenk-Kalebić, Sandra Katunarić, Stela Ivanišević, Martina Perić, Marko Baković, Željana Cvitanović, Ante Borzić, Josipa Grgat, Franka Katić, Ana Mlačić, Zrinka Bakić, Ivana Teklić, Damira Piplica, Dea Škorić, Tomislav Kalebić, Željko Vlajčević, Jure Banić, Ivanka Prusac, Antonija Škorput, Marko Klarić, Pavla Vukšić i Pavle Sviličić
Prateći vokali su Antea Žure, Ema Kuzmanić, Juliana Vujević, a na bubnjevima je Alen Đurašinović. Asistenti na pozornici su Mario Bavčević i Nikolina Despotović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.