VI. Bobijevi dani smijeha u listopadu donose novi niz komedija

Foto: fah

Festival komedija VI. Bobijevi dani smijeha, posvećen velikom glumcu i histrionu Josipu Bobiju Marottiju, ove će se godine održati od 20. do 29. listopada, a donosi novi niz ponajboljih izvedbi komediografske dramske literature kazališta iz Zagreba i još četiri hrvatska grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi, nakon dugog i toplog ljeta na Opatovini Histrioni se vraćaju u Histrionski dom u Ilicu 90 i, prema običaju, novu sezonu započinju festivalom komedija, VI. Bobijevim danima smijeha, na kojem ponovno gostuju zanimljivi naslovi brojnih hrvatskih kazališta koje nemamo priliku često gledati u glavnom gradu.

Festival otvara u petak 20. listopada izvedba predstave “Gastarbajterski Božić” u produkciji domaćina, Glumačke družine Histrion u Histrionskom domu, gdje će se održati sve izvedbe, osim predstava “Romanca o tri ljubavi” zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle (23. listopada), i “Nije bila peta, bila je deveta” Gradskog kazališta Komedije (26. listopada), koje će igrati u svojim matičnim kazalištima.

Ove godine, festival donosi i jednu praizvedbu, predstavu “Frizeraj” Damira Horvata u režiji Maje Katić, koprodukciju udruge Canta i Glumačke družine Histrion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava je u programu 22. listopada, a u njoj glume Jurica Hotko, Jasna Jozić, Damir Horvat i Lovro Šicel, koji uz to i sviraju i pjevaju uz glazbenu pratnju deset originalno pisanih songova.

Uz niz ostvarenja zagrebačkih kazališta, Bobijevi dani ove godine donose i komedije kazališta iz Velike Gorice, Zadra, Varaždina i Požege.

Predstava “Otpisa(ne)” u režiji Nikole Zavišića po tekstu Renata Baretića, koja će biti prikazana 23. listopada, koprodukcija je zagrebačkog Kazališta Moruzgva i GK Scene Gorica, Velika Gorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadar na festivalu predstavlja HNK Zadar s predstavom “Ostavljam te” (24. listopada) redatelja Matjaža Latina, a dan kasnije, 25. listopada, zagrebačkoj će se publici predstaviti HNK Varaždin s adaptacijom komada “Gospon lovac” najvećeg francuskog komediografa Georgesa Feydeaua u režiji Tomislava Pavkovića.

Histrionski dom ugostit će i Gradsko kazalište Požega, s “komedijom prožetom glazbom i fenomenom instant glazbenih zvijezda” pod nazivom “Floromanija” Borisa Senkera redatelja Majkla Mikolića (27. listopada).

Kazalište Moruzgva na festivalu gostuje i s predstavom “Miris lovine” redateljice Franke Perković, u programu 21. listopada, najavljenom kao komedija satkana od iskrenih teatarskih ispovijesti o brakovima na rubu propasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od zagrebačkih kazališta, predstavit će se još Teatar Gavran, koji nastupa u Histrionskom domu 26. listopada sa svojom velikom uspješnicom “Zaboravi Hollywood” Mire Gavrana u režiji Miroslava Međimoreca.

Festival će u subotu 28. listopada ugostiti i GALA teatar iz Zagreba s predstavom “Samo jedna žena” Franca Rame & Daria Foa u režiji Đure Roića, a zatvorit će ga, u nedjelju 29. listopada, uz svečanu dodjelu nagrada VI. Bobijevih dana smijeha, Glumačka družina Histrion s predstavom “U petak (za)metak” Ivana-Gorana Viteza.

Bobijevi dani smijeha održavaju se od 2012. u spomen na velikog histriona Josipa Bobija Marottija (1922.-2011.), koji je od 1986. glumio u histrionskim predstavama te ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu i u sjećanju kazališnih gledatelja. Okosnicu festivala čine Bobijevi Histrioni, a do danas je u Zagrebu ugostio kazalištarce iz Karlovca, Osijeka, Virovitice, Varaždina, Velike Gorice, Ljubljane, Beograda te brojnih zagrebačkih kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.