(VIDEO) 17. studenoga 1869. Sueski kanal – 7 činjenica koje niste znali o velikom građevinskom pothvatu!

Foto: GettyImages

Sueski kanal je otvoren za javnost 17. studenoga 1869., a ove godine se slavi 150 godina njegovog postojanja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slikovni rezultat za suez canal

Photo: wikipedia.org

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7 zanimljivih činjenica ovom velikom građevinskom pothvatu su:

1. Sueski kanal je umjetno izgrađena granica između afričkog i azijskog kontinenta koja spaja Sredozemno i Crveno more. Ima zapanjujuću stratešku važnost za svijet jer skraćuje put između Atlantskog i Indijskog oceana za 700 kilometara. Ne samo da je najbliža pomorska veza između zapadne i istočne Zemljine hemisfere, već je i najvažniji plovni put za tankere koji s Bliskog istokadopremaju naftu u Europu, piše punkufer.dnevnik.hr

2. Kanal se gradio desetak godina, a za njegov završetak zaslužno je francusko društvo Campagnie Universelle du Canal de Suez. Ime je dobio po egipatskom gradu Suezu koje se nalazi na južnom dijelu kanala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Računa se da je u njegovu gradnju bilo uključeno 1,5 milijuna ljudi iz različitih zemalja svijeta. Isprva su ga gradili samo Egipćani – i to uglavnom pod prisilom lokalnih vlasti, no s vremenom su im se pridružili i radnici iz brojnih drugih država. Prema nekim statistikama u izgradnju je bilo uključeno i oko 3000 Hrvata.

Slikovni rezultat za sueski kanal wikipedia

Photo: wikimapia.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Sueski kanal se gradio u vrlo teškim uvjetima. Svi su se materijali za gradnju dopremali iz Europe uz pomoć nekoliko tisuća deva što je usporavalo cijeli proces. Povrh svega, nestašica pitke vode bila je svakodnevna pojava. Pretpostavlja se da je tijekom gradnje umrlo oko 125.000 osoba od posljedica kolere i drugih zaraznih bolesti.

5. Kada je izgrađen u studenom 1869. godine, kanal je bio dug 164 kilomtara i dubok oko 8 metara. U novije vrijeme napravljena su dodatne preinake, pa je isti sada dugačak oko 193 kilometara, dubok 24 metara i širok 205 metara.

6. Prepoznatljivi dio ovoga prostora je i 3.9 kilometara dug most prijateljstva između Egipćana i Japanaca koji se izdiže sedamdesetak metara iznad Sueskog kanala. Naziva se još i most Mubarak Peace, Al Salam te El-Qantara. Gradila ga je korporacija Kajima uz potporu japanske vlade, a otvoren je u listopadu 2001. godine.

7. Kanal je otvoren za javnost 17. studenoga 1869., a ove godine se slavi 150 godina njegovog postojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.