(VIDEO) 18. siječnja 1788. Australija – Europljani počeli naseljavanje kontinenta na kojem danas živi veliki broj Hrvata

Otkriće Australije, commons.wikimedia.org

Za lokaciju kažnjeničke kolonije odabrano je jedno mjesto nazvano Sydney po lordu Sydneyu, tadašnjem britanskom ministru unutarnjih poslova, tj. glavnom čovjeku u vladi zaduženom za policiju i kažnjeničko-zatvorski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Australiji danas živi veliki broj Hrvata koji su uspješni članovi društva.

 

Na današnji dan 1788. pristao je u Australiji prvi brod iz flote europskih doseljenika – kažnjenika, koji su trebali osnovati prvu europsku koloniju u Australiji. Bila je to tzv. Prva flota (First fleet) koja je prevozila uglavnom kažnjenike, ali i neke svojevoljno doseljene Britance. Put od Engleske (Porthsmouth) do Australije trajao im je čak 250 dana, a pristali su u Botany Bayu, zaljevu kojeg je 18 godina prije otkrio slavni James Cook.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je pristiglo 11 brodova s 1487 ljudi, od čega 778 kažnjenika. Vođa ekspedicije – kapetan Arthur Phillip – odabrao je za lokaciju kažnjeničke kolonije jedno mjesto sjeverno od zaljeva i nazvao ga Sydney – po lordu Sydneyu, tadašnjem britanskom ministru unutarnjih poslova. Inače, Botany Bay, zaljev južno od Sydneya, dobio je ime po obilju botaničkih vrsta koje se u njemu nalaze. Tako ga je nazvao sam James Cook kad je vidio da je njegov brodski znanstvenik oduševljen raznolikošću tamošnje flore.

Hrvati u Australiji – treća najbrojnija neengleska zajednica

Hrvati u Australiji čine najmnogobrojniju zajednicu neengleskog jezika nakon Talijana i Grka. Onamo su počeli stizati oko 1800., a prvi zabilježeni doseljenici bili su John Lovrović, Aleksandar Severin, Fran Seguele, George Huslovich i John Unich.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces skupnoga doseljavanja Hrvata u Australiju započeo je nakon 1890. Većina se naselila u zapadnoj Australiji, sjevernom Queenslandu i New South Walesu. Najveća koncentracija hrvatskih doseljenika bila je u početku u naselju Boulder-Kalgoorlieju.

Do povećana zanimanja za iseljenje u Australiju dolazi nakon uvođenja restriktivne useljeničke politike u SAD-u početkom 1920-ih. Za vrijeme II. svjetskog rata useljavanje u Australiju zaustavljeno je, no nakon završetka rata opet je oživjelo. Među mnogobrojnim izbjeglicama i raseljenim osobama bila je i veća skupina Hrvata, a tijekom 1950-ih pridružuju im se i optanti iz Istre. Političku emigraciju od sredine 1960-ih nadomješta ekonomsko useljeništvo pa je idućih 10 godina razdoblje najdinamičnijega useljavanja u Australiju. Za razliku od predratnih godina, koje obilježuju povratni tokovi selitelja u domovinu, tzv. novi doseljenici dolaze pretežno s obiteljima.

U početku se u Australiju doseljuju Hrvati iz priobalja, posebice iz Makarskoga primorja i srednjodalmatinskih otoka. Poslije ih je više iz Međimurja, a danas iz svih hrvatskih krajeva. Središte okupljanja novih doseljenika postaju metropolitanska područja Sydneya i Melbournea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema popisu stanovništva Australije 1991., u toj je zemlji bilo 60 768 osoba kojima je materinski jezik hrvatski. Stvaran broj hrvatskih iseljenika i njihove djece procjenjuje se na oko 250 000. Većina je politički, moralno i materijalno snažno poduprla uspostavu demokratske suverene Hrvatske.  (enciklopedija.hr)

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.