(VIDEO) 26. svibnja 1992. Dubrovnik – deblokiran grad kojeg su razarali ‘osloboditelji’ sa crvenom zvijezdom petokrakom na glavi!

Dubrovnik, 5.11.2015. - Tvrðava Imperial, koja je sagraðena poèetkom 19. stoljeæa, nalazi se na vrhu brda Srð, a odigrala je jednu od kljuènih uloga u Domovinskom ratu te se smatra jednim od simbola obrane Dubrovnika, a u njoj je smješten i Muzej Domovinskog rata. U neposrednoj blizini tvrðave nalazi se i dubrovaèka žièara, u vlasništvu tvrtke Excelsa nekretnine, koja posluje u sklopu Grupacije Lukšiæ, a prometuje na relaciji Dubrovnik - brdo Srð. Na fotografiji panoramski pogled na Dubrovnik. foto HINA / Nikša MILETIÆ / mm

Ako je JNA iz 1991. sljednica Titove partizanske armije pod imenom Jugoslavenska armija (JA) iz 1944., onda je po analogiji JNA sljednica lažnog antifašizma, viđenog jučer u Kumrovcu. Istinski antifašist ne može biti zločinac, osobito ne počinitelj masovnih i sistematskih zločina počinjenih 1991. i 1944. prilikom “oslobađanja” Dubrovnika.

Zato je jedini pravi i istinski osloboditelj Dubrovnika Hrvatska vojska!

Ta je slavna vojska i njene gardijske brigade, 4. iz Splita i 1. iz Zagreba, na današnji dan pomela zločinačku komunističku JNA koja je bila prisutna jugu Hrvatske još od 1944. i – oslobodila Dubrovnik iz okruženja. Tek na ovaj dan Dubrovnik je oslobođen!

 

Na današnji dan 1992. u gradu Dubrovniku nastalo je veliko slavlje. Stiglo je pravo oslobođenje, a ne ono kao 1944. ili 1991. godine.

Ovo oslobođenje nije bilo praćeno zločinima i bacanjem u jame kao “oslobođenje” 1944. godine.

Ili “oslobođenje” praćeno perverznim objavama JNA iz 1991. kako želi Dubrovniku “osigurati mir i opstanak u Jugoslaviji”, pa je poslije toga popalila i poubijala sve hrvatsko u okolici grada, a sam grad držala mjesecima u okruženju bombardirajući dubrovačke svetinje i ubijajući građane Dubrovnika.

Da, recimo istinu: Dubrovniku je bila namijenjena sudbina Vukovara, ali siloviti napad i silina udara Hrvatske vojske otjerala je ‘antifašiste’ poput orkana daleko od Dubrovnika.

Dana 26. svibnja 1992. Hrvatska vojska je u okviru akcije „Spaljena zemlja“ razbila blokadu hrvatskog grada Dubrovnika kojeg je u okruženju držala JNA sa paravojnim postrojbama, mahom iz istočne Hercegovine i Crne Gore.

Prije deblokade Dubrovnika Hrvatska je vojska, poglavito 1. i 4. brigada uz pratnju pomoćnih jedinica Hrvatske vojske, odradila više nego uspješno akcije oslobađanja mjesta zapadno od Dubrovnika: Čepikuća, Slanog, Zavale, Ravnog i drugih, te otvorila put prema gradu sa zapadne strane. Netom prije toga, ratni je zločinac, kamiondžija i gradonačelnik Trebinja „vojvoda“ Božidar Vučurević dao ultimatum HV-u za povlačenjem i prijetnjom odmazde prema Dubrovniku i njegovim stanovnicima, a to je i potvrdio isključenjem struje i vode gradu i njegovim stanovnicima nakon višemjesčne patnje u okruženju.

Hrvatski branitelj Braco Elezović o današnjem danu prije 27 godina

Bilo je to 26. svibnja 1992. godine, dakle prije točno 27 godina. Skupili smo se na Kantafigu i krenuli u Sustjepan. U Sustjepanu smo istu večer Goran Mazić, Baldo Bilić i ja našli jednu od gelera izbušenu barku čije smo rupe zakrpili čime smo stigli, krpama, šugamanima i sličnim materijalom, bacili je u more, našli dvije daske za veslanje i uputili se preko rijeke. Drugi su vikali za nama, zaustavljali nas, ali srce nas je povuklo na drugu, dotad okupiranu obalu.

S otprilike 10 cm vode na dnu barke uspjeli smo doveslati do mula ispred ambulante u Staroj Mokošici. Negdje iz pravca Lozice smo čuli rafale (tek kasnije smo saznali da su to bili naši specijalci). S otkočenim puškama i metkom u cijevi krenuli smo prema središtu naselja usput u mrklom mraku pazeći da ne povučemo kakvu žicu potezne mine.

Za prevaliti 200 metara trebalo nam je dobrih petnaestak minuta, a po dolasku u samo naselje našli smo jednog starijeg čovjeka koji je zaplakao od sreće kad je nakon osam mjeseci okupacije ugledao trojicu hrvatskih vojnika. Uveo nas je u kuću, odnekud je izvukao demižanu vina i narezao pršuta koji je sakrio od četnika i čuvao za ovaj trenutak. Bio je to Ilija Azinović, čovjek koji je zbog hrvatskog barjaka nađenog u njegovoj kući trpio svakodnevne četničke torture. Eto taj dan navečer smo prije 23 godine nas trojica prvi ušli u Staru Mokošicu, napisao je na svojem Facebooku hrvatski branitelj Braco Elezović, tada pripadnik samostalnog Sutjepanskog voda pri 2. bojnoj 163. brigade, junačke brigade koja je branila Dubrovnik tih najtežih dana.

Valja napomenuti da je u obrani Srđa, ključnog mjesta mjesta obrane Dubrovnika, sudjelovala s iznimnim doprinosom postrojba HOS-a, te je stoga nedopustivo inkriminiranje njihovog znakovlja ili micanje ploča poginulih junaka, kao u Jasenovcu.  

 

Ovako je antifašistička JNA, sa petokrakom koja još uvijek nije zabranjena u Hrvatskoj, “oslobađala” Dubrovnik ubijajući civile i razarajući samo središte grada:

 

Popis postrojbi Hrvatske vojske koje su sudjelovale
u obrambeno – napadnoj operaciji oslobađanja hrvatskog juga (travanj – listopad 1992.):

ZAPOVJEDNIŠTVA HV
GS HV
6. OZ SPLIT
ZAPOVJEDNIŠTVO HRM
ZAPOVJEDNIŠTVO SEKTORA DUBROVNIK
IZM ZAPOVJEDNIŠTVA  HRM – PLOČE
ZAPOVJEDNIŠTVO OBRANE OPĆINE DUBROVNIK
ZAPOVJEDNIŠTVO JUŽNOG BOJIŠTA
IZM JUŽNOG BOJIŠTA

POSTROJBE HV

Gardijske brigade HV

1. 1. BRIGADA ZNG – “TIGROVI”
2. 2. BRIGADA ZNG – “GROMOVI”
3. 4. BRIGADA ZNG – “PAUCI”
4. SP  GS HV BOJNA „ ZRINSKI“

Pričuvne postrojbe HV s područja DNŽ

1. 163. BRIGADA HV DUBROVNIK
2. 116. BRIGADA HV METKOVIĆ
3. ODRED NAORUŽANIH BRODOVA DUBROVNIK
4. ODRED MDP DUBROVNIK
5. MOMP PELJEŠAC
6. MO MLJET
7. MO KORČULA
8. 1. DOMOBRANSKA BOJNA DUBROVNIK
9. PRIMORSKA SATNIJA
10. BG KONAVLE
11. RATNA LUKA PLOČE
12. RATNA LUKA STON
13. ODRED DESANTNIH BRODOVA PLOČE
14. SAMOSTALNA SATNIJA “ELAFITI”
15. COB DUBROVNIK

Pričuvne postrojbe HV izvan DNŽ

1. 112. BRIGADA HV ZADAR / 159. BRIGADA  HV ZADAR
2. 113. BRIGADA HV ŠIBENIK
3. 114. BRIGADA HV SPLIT
4. 115. BRIGADA HV IMOTSKI
5. 126. BRIGADA HV SINJ
6. 141. BRIGADA HV SPLIT-KAŠTELA
7. 142. BRIGADA HV DRNIŠ
8. 144. BRIGADA HV SESVETE – ZAGREB
9. 145. BRIGADA HV DUBRAVA – ZAGREB
10.148. BRIGADA HV TRNJE – ZAGREB

11. 156. BRIGADA HV MAKARSKA
12. 158. BRIGADA HV SPLIT
13. MAD ZAGREB
14. MAD DARUVAR
15. 63. LARD PZO KOPRIVNICA
16. 65. LTRD PZO  SISAK
17. 53. BMDP SPLIT
18. IZVIDNIČKA SATNIJA 6.OZ SPLIT
19. 40. INŽINJERIJSKA BOJNA HV
20. SATNIJA MDP PULA
21. 71. BOJNA VP RIJEKA
22. 72. BOJNA VP SPLIT
BS VP (66., 67., 68., 69., 71. i 72. BVP)
23. 85. SAMOSTALNA BOJNA

MUP RH

PU DUBROVNIK
SJP “GROFOVI” DUBROVNIK
SJP “LUČKO”
SJP “AJKULE” RIJEKA
SJP “KARLOVAC”

 

To su naši junaci, to su istinski antifašisti i jedini osloboditelji Dubrovnika i Domovine!

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr