(VIDEO) 29. siječnja 1993. Dr. Franjo Tuđman – vizionar položio kamen temeljac mosta koji će povezati sjever i jug Hrvatske!

Foto: Ex13, commons.wikimedia.org

Taj događaj silno je ohrabrio Hrvate u vjeri da će njihova domovina jednog dana biti slobodna. Dr. Franjo Tuđman, veliki vizionar slobodne Hrvatske, jedva je koji sat nakon završene bitke položio kamen temeljac za most koji će povezati sjever i jug Hrvatske. Isto to Tuđman je napravio i sa tunelom Sveti Rok kroz Velebit, zbog kojeg su mu se uskogrudni politikanti smijali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali san je dosanjan – i Maslenički most i tunel Sveti Rok danas povezuju “jedinu nam i vječnu Hrvatsku”. Za tu slobodu je život dala brojna hrvatska mladost.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: upload.wikimedia.org

 

Koliko je bila želja predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana da se u teško ratno vrijeme poveže prekinuta kopnena veza između sjeverne i južne Hrvatske svjedoči činjenica da je svega nekoliko dana nakon oslobođenja Novskog ždrila položen temeljac za novi Maslenički most. Taj događaj silno je ohrabrio Hrvate u vjeri da će njihova domovina jednog dana biti slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A radovi tuneli Sveti Rok kroz Velebit, jednako posljedica pobjede u bitki za Maslenicu, počeli su koji mjesec kasnije, točnije 16. kolovoza 1993., dok je sjeverna strana još bila okupirana. Kroz probijeni tunel Sveti Rok prvi se provezao sam predsjednik Franjo Tuđman, u automobilu iz sjevera Hrvatske na njen slobodni jug, 16. listopada 1999. godine.

Ubrzo je počela gradnja pontonskog mosta u Maslenici i obnova Zračne luke Zemunik. Ta dva objekta predsjednik Tuđman pustio je u promet već 18. srpnja 1993. godine.

Slikovni rezultat za pontonski most maslenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: youtube.com

Foto: hr.wikipedia.org
Rušenje pontonskog mosta i jedine veze juga Hrvatske s ostatkom zemlje – čak 36 puta Srbi pogodili granatama most:

Riječi vizionara i predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana:
“Početak radova bio je jedini put da hrvatskom čovjeku otvorimo perspektivu i osiguramo razvoj, koji tu perspektivu neće dovesti u pitanje. Malo je bilo onih koji su bili uvjereni da ćemo u tome uspjeti. Ali, ja sam vjerovao u običnog hrvatskog čovjeka koji je imao svijest i snagu ostvariti ono što nismo stoljećima mogli. Austro-Ugarskoj nije bilo u interesu povezivanje hrvatskih krajeva, a u bivšoj Jugoslaviji sve su činili da spriječe povezivanje. Danas smo uzeli sudbinu u svoje ruke i znamo da možemo ostvariti teritorijalno jedinstvo Hrvatske.(Franjo Tuđman, predsjednik RH, na svečanosti proboja tunela sv. Rok)
Slikovni rezultat za franjo tuđman sveti rok
Photo: youtube.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.