(VIDEO) 7. kolovoza 1995. Oluja – zašto američki generali hvale izuzetnu snagu hrvatskog vojnika-pješaka u Oluji?

Foto: hcz-zu.hr

Američki ministar obrane James Mattis je istaknuo: “Proučavajući Oluju, moram naglasiti kako je ona izmijenila tijek povijesti i zbog toga se danas o njoj uči na američkim vojnim školama kao o primjeru dobro pripremljene i provedene vojne operacije”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević prošle godine susreo se u Pentagonu s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom, tijekom tih razgovora naglašena je iznimno dobra suradnja Republike Hrvatske i SAD-a kao strateških saveznika i partnera. Tom prigodom američki ministar obrane James Mattis je istaknuo: “Proučavajući Oluju, moram naglasiti kako je ona izmijenila tijek povijesti i zbog toga se danas o njoj uči na američkim vojnim školama kao o primjeru dobro pripremljene i provedene vojne operacije”, piše jutarnji.hr.

Sličnu izjavu dao je general Clark, još 1996. godine neposredno nakon potpisivanja Daytonskih sporazuma na putovanju iz Washingtona u Europu. General Clark, nekadašnji zapovjednik NATO-a i predsjednički kandidat na predsjedničkim izborima u SAD 2004. g., čovjek koji je obnašao i niz najviših funkcija u američkoj vojsci, tom prilikom je istaknuo važnost dobro pripremljenog pješaka u svakom ratnom sukobu. Govorio je: “Sve dok pješaci ne probiju prvu crtu na nekom dijelu bojišta, nema puta prema pobjedi”, hvaleći hrvatskog pješaka koji je imao odlučujuću ulogu u svim operacijama HV-a u to vrijeme.

Izjave nekih od najistaknutijih američkih generala, pokazuju kako vojna struka i vojna profesija iznimno poštuju ono što je Hrvatska vojska napravila u Domovinskom ratu i Oluji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu tome i hrvatskom pješaku progovorio je svojevremeno i jedan od glavnih stratega Oluje admiral Davor Domazet-Lošo:

“Zato i američki ministar obrane James Mattis izjavljuje da na američkim vojnim školama i danas izučavaju Oluju kao primjer savršeno izvedene vojne operacije.” U vremenima kada se hrvatski branitelji i dalje omalovažavaju i ponižavaju, admiral kaže: “Čime ćete nam prijetiti? Imamo najboljeg pješaka na svijetu, jer je u Bljesku i Oluji tempo napada bio od 800 do 1000 metara u satu, što ni jedna članica NATO u povijesti nije napravila. Želim dignuti ponos i dostojanstvo branitelju i poručiti da je vrijedan. Taj pješak je i danas sposoban za iste stvari.”

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski vojnik i hrvatski pješak i danas je garancija hrvatske slobode:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.