(VIDEO) Obilježena godišnjica operacije ‘Orkan 91’: ‘Jedna od prvih pobjeda i prekretnica u Domovinskom ratu’

Foto: Snimka zaslona

Na godišnjicu početka operacije “Orkan 91”, prve važnije akcije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu kojom je oslobođen dio zapadne Slavonije, u utorak na Trokutu nedaleko od Novske održana je komemoracija za poginule hrvatske branitelje.Operacija je trajala do 3. siječnja 1992., tj. do potpisivanja Sarajevskog sporazuma, a u njoj je poginulo 337 branitelja iz svih krajeva Hrvatske, prenosi osijek-online.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijence su na spomen-obilježje položila izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske, Vlade i Hrvatskoga sabora, predstavnici braniteljskih udruga, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Križevačko-koprivničke i Zagrebačke županije te gradova i općina iz kojih su na novljansko ratište stigle hrvatske postrojbe.

“Zapadno slavonsko ratište pokazalo je slogu i jedinstvo hrvatskoga naroda te ljubav prema Domovini”, istaknuli su izaslanik Vlade Ivan Žinić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Josip Đakić je rekao kako se neće dopustiti nijednom pojedincu “ma iz kojeg naroda dolazi da se blatom baca na Hrvatsku”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slomili su zube baš s vama, s vašom ljubavi i hrabrosti s najmanjim oružjem što smo mogli imati u to vrijeme nismo se predali i nismo posustali”, rekao je Josip Đakić prenosi HRT.

Izaslanik hrvatske predsjednice, brigadni general Ivica Komljen je istaknuo da je Operacija “Orkan 91″ jedna je od prvih pojeda i prekretnica u Domovinskom ratu. ”

Ova je operacija utrla put Hrvatskoj vojsci u oslobođenju Domovine pokazavši njezinu snagu i sposobnost”, rekao je Komljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija je počela misom za poginule branitelje.

“Ako gledamo efekt operativne grupe “Posavina” koji je ostvarila tijekom Domovinskog rata do primirja, možemo reći da je na čelu s Tigrovima ostvaren glavni cilj, a to je prva operativna oslobađajuća akcija u Hrvatskoj, istaknuo je Adolf Paar“, zapovjednik 151. samoborske brigade.

Podsjetimo, dana 29. listopada 1991. godine započela je oslobađajuća operacija “Orkan ’91”. U njoj su hrvatske snage oslobodile znatan dio zapadne Slavonije i pokazale da se mogu nositi s neprijateljem koji je bio nadmoćniji i u tehnici i u ljudstvu, no ne i u moralu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija je počela u 6 sati ujutro napadom na svim planiranim pravcima napada žestokom topničkom pripremom. Hrvatske su snage na pravcu iznad Novske krenule u dva smjera, jedan je bio prema selu Bair, a drugi prema Trokutu, s tim da se glavnina snaga usmjeravala prema Bairu jer se smatralo da je tamo srpsko uporište najčvršće. Prema motelu „Trokut“ poslane su iz pravca Novog Grabovca 3. đurđevačka bojna 105. bjelovarske brigade, 151. samoborska brigada i zagrebačka dragovoljačka postrojba „Štraseri“ uz pratnju oklopnih vozila. Zadaća im je bila ovladati cestovnim raskrižjem pred motelom probijajući se šumskim putem, prenosi Hrvatska katolička mreža.

I dok je ostatak snaga uspješno oslobađao Bair, drugi pravac je od početka imao mnogo problema. Napredujući kroz šumu, hrvatske vojnike je usporavala kiša granata, a oklopna vozila teško su se kretala pored cestovnih barikada. U jednom trenutku, oklopnjaci su se razdvojili od glavnine pješaštva i krenuli prema Bairu. Prve izravne borbe dočekale su vojnike na 200 metara od motela u srpskim rovovima, a tada su dobili nešto minobacačke potpore iz Novog Grabovca. Kao zaštitu od paljbe iz motela, hrvatski su vojnici iskoristili masivan partizanski spomenik neposredno uz motel, odnosno betonski zid i grmlje oko spomenika. Na toj poziciji očekivali su pomoć u ljudstvu iz Novog Grabovca i tenkove iz Baira.

Jedan dio đurđevačke bojne upao je u unakrsnu paljbu pa je dio vojnika priskočio u pomoć. U bliskoj borbi posebno se istaknuo Jurica Rešetar koji je sam likvidirao skupinu srpskih vojnika. Kada su ostali vojnici izbili na „Trokut“, našli su se u paklu srpskog naoružanja. Žestina paljbe zaustavila je njihovo daljnje napredovanje. Oko 14 sati počelo se s povlačenjem prema Novom Grabovcu, a „Trokut“ će biti oslobođen tek 19. studenog 1991. godine.

Na današnji dan 1991. godine u boju za „Trokut“ poginulo je 11 heroja – Vlado Ivčić, Davor Kelemen, Rajko Turk, Krešimir Purić, Zlatko Šabarić, Zlatko Zubić, Božidar Vlahović, Ivica Šabić, Željko Pulfer, Siniša Lajišić i Tomo Čižmešinkin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.