Vinkovci: georadarska istraživanja otkrivaju rimsku i drugu arhitekturu

Na prostoru središnjeg vinkovačkog parka na Trgu bana Josipa Šokčevića narednih dana provest će se georadarska istraživanja u cilju otkrivanja podzemne arheološko-povijesne arhitekture, najavio je danas na konferenciji za novinare u Vinkovcima gradonačelnik Mladen Karlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje se, dodao je, provodi u sklopu plana višegodišnje rekonstrukcije cijeloga parka koji se prostire na 8.300 metara kvadratnih.

“Očekujemo istraživanjem otkriti i značajne objekte iz rimskoga perioda, a oni bi uvjetovali i način rekonstrukcije parka“, rekao je Karlić.

Park se rekonstrukcijom želi povezati s pješakom zonom u središtu grada vizualno posvećenoj „Orionu“, odnosno sazviježđu s posude vučedolske kulture, pronađene u Vinkovcima 1970-tih godina, s koje je arheolog Aleksandar Durman iščitao najstariji europski kalendar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao georadarskoga istraživanja povjeren je slovenskoj tvrtki koju vodi ugledni arheolog Branko Mužić s iskustvom na mnogim europskim arheološkim projektima, kao i iskustvom geofizičkog istraživanja lokaliteta „Sopot“ kod Vinkovaca iz mlađega kamenog doba i lokaliteta „Kamenica“, ranokršćanskog kompleksa s bazilikom koji se povezuje s rimskim carem Valentinijanom, ali i mjestom spaljivanja kršćanskog mučenika sv. Poliona.

Mužić je istaknuo da je riječ o kompleksnom istraživanju čiji je cilj bez iskapanja dobiti saznanja o čvrstim strukturama arheološke povijesti, te da su georadarska istraživanje potpuno bezopasna po zdravlje ljudi.

Arheolog Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić naglasio je da je riječ o neinvazivnoj arheološkoj metodi koja će se provesti na ciljanim mjestima. Arheolozi iščekuju pronalazak ostataka rimskog foruma iz vremena Cibala ili ostatke drugih čvrstih građevina. Naglasio je da je središnji park u vrijeme Vojne krajine bio prostor za postrojavanje vojske, a prema zapisima, pri formiranju tog prostora u 18. stoljeću, pijeskom su se zatrpavali tada još vidljivi ostatci rimskih objekata. Sam park započeo se formirati u prvoj polovici 19. stoljeća kada prestaje biti mjestom postrojavanja vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik upravnog odjela komunalnog gospodarstva Ante Slišković ocijenio je da je podzemlje parka, okruženo baroknim građevinama, sadržajnije nego nadzemlje i diktirat će idejno rješenje parka.

U sklopu rekonstrukcije bit će kroz pet do 10 godina uklonjeno i zamijenjeno sve drveće u parku koje je, pokazala je stručna ekspertiza, zbog zuba vremena ali i ratnih posljedica u lošem stanju.

U konačnici bi park bio prozračniji, s nešto manje stabala nego sada, uklonila bi se velika spomen-kosturnica iz II Svjetskog rata, za što je grad još prije 10 godina dobio suglasnost, a na ratne žrtve bi podsjećao postojeći zdenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.