Zagreb: Svečano otvorena Noć knjige 2015.

Knjiga svojim sadržajem prenosi znanje, ideje i dostignuća, a manifestacija Noć knjige nije samo počast knjizi, već prilika da se posvetimo upoznavanju svijeta mašte koji sadašnjost čini ljepšom i ugodnijom, kazao je u četvrtak u Zagrebu pomoćnik ministra kulture Vladimir Stojsavljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojsavljević je nazočio svečanom otvorenju Noći knjige 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), koja je ove godine u više od 180 gradova i mjesta diljem Hrvatske okupila oko 400 sudionika – kulturne centre, ali i razne druge ustanove kao što su zatvori, bolnice, domovi za djecu i starije, galerije, muzeji, škole i drugi. Više od pet tisuća sudionika pripremilo je tom prigodom za sve hrvatske čitatelje rekordnih više od tisuću programa.

“Lijepo je da se ova manifestacija održava upravo danas, na godišnjicu rođenja barda svjetske dramske književnosti Williama Shakespearea”, napomenuo je Stojsavljević.

Istaknuo je kako Ministarstvo kulture u godinama nestašice nije s potporama zanemarilo knjigu, te najavio, u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri gospodarskoj komori, povećanje potpora za tiskanu knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Povećanje proizvodnje i broja naslova i u e-knjizi kao i u standardnoj knjizi neminovno će povećati i otkup, a radimo i na posebnoj kreditnoj liniji namijenjenoj nakladnicima i knjižarima”, dodao je Stojsavljević.

“U protekle tri godine povećali smo potpore i subvencije autorima u stipendijama za oko 800 tisuća kuna; sredstva za posudbu u knjižnicama iznosila su oko 2 milijuna kuna, a tu su i stimulacije i nagrade”, napomenuo je.

Na važnost knjige za pojedinca ali i društvo u cjelini osvrnuo se i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Skenžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čitanje gradi poseban odnos između roditelja i djece; ljudi koji znaju čitati znaju i slušati, imaju bolje komunikacijske vještine i bolju koncentraciju, a čitanje također smanjuje stres i potiče na kritičko razmišljanje”, kazao je Skenžić. “Upravo su to neki od razloga zašto treba čitati i zašto obrazovna politika smatra da je čitanje važno”, poručio je.

Poèela manifestacije Noæ knjige 2015

U povodu svečanog otvorenja manifestacije Noć knjige 2015. u predvorju NSK-a otvorena je skupna izložba fotografija “Kadar za čitanje 2015”, s 20 fotografija odabranih na fotografskom natječaju na temu čitanja koji su organizirali “Noć knjige” i Fotoklub Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvonagrađena je na natječaju fotografija “Ples zmajeva” autora Danijela Bošnjakovića Dannyja. Drugo mjesto osvojio je Ivan Suvalj s fotografijom “My friend Hesse”, a na trećem je mjestu Julija Domac s fotografijom “Brajica”.

Manifestaciju koja se održava na Svjetski dan knjige organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

NSK je koordinator cjelokupnog programa, a ravnateljica te institucije Dunja Seiter-Šverko napomenula je kako broj sudionika i pripremljenih manifestacija govori o tome da “nam je noć premalo”.

Realizaciju programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, podržava ga Odjel za UNESCO pri tom ministarstvu, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.