Započinje 12. Hrvatska etnoriznica – radionica narodnih nošnji

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, u petak 18. srpnja ove godine, započinje u Klesarskoj školi u Pučišćima na otoku Braču dvanaesta po redu “Hrvatska etnoriznica – radionica narodnih nošnji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji polaznici dolaze iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije i raznih dijelova Hrvatske, a uz njih će biti i dvanaestak izvornih demonstratora – vrsnih poznavatelja raznih tekstilnih tehnika i vještina u izradi narodnih nošnji i tradicijskog nakita.

Voditelj Hrvatske etnoriznice Josip Forjan osmislio je program koji omogućava polaznicima svladavanje brojnih tehnika potrebnih za izradu hrvatskih narodnih nošnji iz svih krajeva naše domovine i nošnje Hrvata koji žive u susjednim zemljama kao što su krojenje, šivanje, tkanje na različitim tkalačkim stanovima, sve vrste vezova, ukrašavanje, izrada tradicijskog nakita i oglavlja, izrada svih vrsta čipki, održavanje nošnji, restauraciju i primjenu na sceni.

Nastava će se održavati za početnike koji će učiti osnovne tehnike, a napredni polaznici će moći birati one koje smatraju važnima za svoj daljnji rad – od učenja izrade necane ili paške čipke, izradu čipke pomoću čunka (čunčanje), tkanje na tkalačkom stanu, zlatovez, različite vrste i načine ukrašavanja tkanina, izradu tradicijskog nakita, pletenje… Uz svakodnevnu praktičnu nastavu predviđena su i teorijska predavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska etnoriznica završava u nedjelju 27. srpnja u poslijepodnevnim satima tradicionalnom izložbom radova u reprezentativnoj izložbenoj dvorani Klesarske škole u Pučišćima. Svoje će radove izložiti svi polaznici i demonstratori koji će tijekom izložbe i izrađivati vezove, tkati, plesti, izrađivati čipke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.