Završen jubilarni 10. „Dječji Kranjčić” u Križevcima

Foto: PR

U 10 godina „Dječjega Kranjčića“ na natječaj je stiglo 2020 književnih i 1551 likovni rad, na završnim svečanostima nagrađen je 231 rad, a u 10 zbornika najuspjelijih radova organizatori su objavili 588 literarnih i 244 likovna rada. Sudjelovali su učenici sa svojim mentorima iz 280 osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovna škola Ljudevita Modeca iz Križevaca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” u subotu 17. travnja 2021. objavili su rezultate natječaja na jubilarnom 10. Susretu hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj te su javnosti predali zbornik najuspjelijih radova „Ljepota se gleda očima srca”.

Završna svečanost 10. „Dječjeg Kranjčića” koja je, uz Dan grada, na taj dan trebala biti održana u Križevcima, zbog pandemije korona virusom (COVID-19) nije održana. Proglašenje rezultata i predstavljanje zbornika održano je preko aplikacije Zoom, a  organizatori i pokrovitelji će zbornike, priznanja, zahvalnice i nagrade učenicima i mentorima poslati poštom.  

 U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Kak je Bog se lepe stvoril” osvojio učenik 7. razreda iz Križevaca Gabrijel Božić. Drugu je nagradu za pjesmu „Ljepota ljubavi” dobio Šimun Ćuže, učenik 4. razreda iz Požege. Treću je nagradu osvojio učenik 5. razreda Osnovne škole Sveti Martin na Muri Ivan Katalenić za pjesmu „Proščeje” (mentorica Anđelka Klemenčić). Nagrade za poeziju učenicima i mentorima darovao je pokrovitelj „Glas Koncila”, koji je i nakladnik zbornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Život je lijep” osvojio Marko Krbot, učenik 7. razreda Osnovne škole Novi Marof (mentorica Sunčica Križan-Kadi). Drugu je nagradu za rad „U potrazi za ljepotom…” osvojio Šima Kocić, učenik 5. razreda Osnovne škole „Josip Kozarac” iz Slavonskog Šamca (mentor Josip Galović), dok je treća nagrada pripala Ivanu Hubaku, učeniku 3. razreda III. osnovne škole Bjelovar za rad „Da sam opet prvašić” (mentorica Nataša Brekalo). Nagrade za prozu darovala je Naklada Ljevak.

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojio je učenik 5. razreda Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca Mihael Preglej za igrokaz „Najljepše Božje stvorenje” (mentor Tomislav Krušlin). Druga nagrada za igrokaz „Najboši i najlepši dedik i babica” pripala je Rozaliji Kušinec, učenici 7. razreda Osnovne škole Vinica (mentorica Andrijana Kušinec), a treću nagradu za igrokaz „Tri crteža kao najveća sreća” osvojila je učenica 7. razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor” iz Duge Rese Mia Popovački (mentorica Silvija Dimčevski Blažičević). Nagrade za žanr igrokaza darovala je „Školska knjiga”.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Ljepota domovine” osvojila je Iva Đirlić, učenica 4. razreda Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog (mentorica Terezija Zokić). Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Ljepota života” osvojila je Greta Zamuda, učenica 1. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice (mentorica Ljiljana Rinkovec), dok je treću nagradu za rad „Ljepota obiteljskog života” osvojila Tea Dodlek, učenica 1. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice (mentorica Ljiljana Rinkovec). Nagrade za likovno stvaralaštvo darovala je nakladnička kuća „Verbum”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade izdavačkih kuća Alfa i Profil Klett. 

Organizatori te književne manifestacije za osnovnoškolce bili su Osnovna škola Ljudevita Modeca iz Križevaca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”. Pokrovitelji su bili Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Školska knjiga. 

U Križevce je na natječaj za 10. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2020., pristigao 161 književni rad te 118 likovnih rada iz ukupno 56 škola s područja cijele Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na književni natječaj javilo se 129 učenika iz 45 škola te 29 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokazi) te je pristigla 81 pjesma, 65 proznih radova i 15 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 88 učenika iz 35 škola te 27 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Organizatori su predložili da tema ovogodišnjega natječaja bude ljepota

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Jasna Šego i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će nagrađena biti 22 rada (14 književnih i 8 likovnih radova). Za objavu u zborniku Ljepota se gleda očima srca stručno je povjerenstvo izabralo 61 književni rad i 8 likovnih radova.

U 10 godina „Dječjega Kranjčića“ na natječaj je stiglo 2020 književnih i 1551 likovni rad, na završnim svečanostima nagrađen je 231 rad, a u 10 zbornika najuspjelijih radova organizatori su objavili 588 literarnih i 244 likovna rada. Sudjelovali su učenici sa svojim mentorima iz 280 osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske. 

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će ove godine biti održan 13. put. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. 

Detaljnije se o svemu može doznati na mrežnoj stranici https://djecji.kranjcic.hr.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.