Završio MAGIS Europe: 375 mladih iz isusovačkih zajednica uživali u ljepoti Hrvatske

Foto: MAGIS Europe

Završio je MAGIS Europe 2022. kojem je ove godine domaćin bila Hrvatska. Kako sam moto ovogodišnjeg programa govori, ‘sentir y gustar’, 375 mladih iz isusovačkih zajednica u Europi, kušali su i guštali ljepote Hrvatske, lokalnog stanovništva, zajedništva u kojem su se našli i u svemu tome tražili dobro i Božje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Prvi dio MAGISa bili su eksperimenti, koji su se održavali na 29 lokacija u Hrvatskoj, BiH i Srbiji istovremeno. Nakon njih, u petak 29. srpnja, svi su okupili u Splitu. Susreti i dijeljenje iskustava iz kojih su došli, zajedničko Euharistijsko klanjanje, posveta Srcu Isusovu, razgledavanje Salone i Splita, pješice i biciklina, kupanje, košarka i ples, fešta na krovu u Domu ‘Kampus dr. Franjo Tuđman’, samo su neki od događaja koji su obilježili zadnja tri dana. Svečani završetak MAGISa bila je sveta Misa u Solinu, u nedjelju 31. srpnja, koju je predvodio isusovački provincijal p. Dalibor Renić.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

U propovijedi se osvrnuo na to što će svaki od sudionika ponijeti kući. Prva stvar je činjenica da je Bog bio na MAGISu i to Bog koji nas potiče, gura naprijed, poziva na akciju. Drugo je želja nastaviti se boriti jer Bog nas zove na puninu život, bogatstvo u sebi. Borba između sigurnosti i ulaska u nesigurnost je stalna, ako želimo rasti i biti uvijek novi u Bogu. Treće je da smo svi dio zajednice, Crkve, braća i sestre u Kristu.

> U Međugorju već vlada prilična gužva i užurbanost: ‘Mladifest’ počinje u ponedjeljak

P. Tomislav Špiranec, predsjednik Udruge Magis i povjerenik za pastoral mladih HPDI, na kraju je zahvalio svima koji su pomogli u pripremi i ostvarivanju MAGISa i još jednom ohrabrio sve sudionike da preuzmu odgovornost za svoj život i ohrabre se za bračni ili redovnički poziv. P. Renić, na konferenciji za medije, u subotu 30. srpnja, spomenuo je kako je vrijednost MAGISa u povezivanju isusovačkih zajednica u našoj pokrajini, u Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Beogradu i Sarajevu, ali i s drugim zajednicama u Europi. Posebno je vrijedno dijeljenje iskustava jer su naši mladi dio veće isusovačke zajednice koja djeluje u cijelom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na MAGISu su bili i troje Portugalaca koji su domaćini sljedećeg MAGISa. Voditelj njihovog tima p. Sam Beirao, na konferenciji je rekao kako je zahvalan za ovo iskustvo, posebno za rečenicu koju je često čuo: ‘Vidjet ćeš’. To mu je posvjestilo kako su, unatoč svim planovima, nepredvidivosti i teškoće na eksperimentima, a i svakodnevici, česte, ali se Bog uvijek pobrine da se dogodi ono što treba.

Kakva je budućnost MAGISa u Hrvatskoj pokušao je odgovoriti p. Špiranec. Želja je da se neki od eksperimenata nastave održavati, kao što su bili ljetni program za djecu u Košutama, učenje o kulturi i običajima malih sredina, Poljica i Stona, ili pak ‘žive stijene’, u Zadru i Dubrovniku, gdje se sudionici ‘pretvaraju’ u vodiče za turiste i besplatnim razgledom navještaju ljepotu povijesti crkvenih građevina, ali i žive Crkve, kojoj su oni dionici. Možda će slika biti jasnija kad se dojmovi s ovogodišnjeg programa slegnu, ali stotinjak volontera, koliko ih je sudjelovalo u organizaciji ovog MAGISa, svjedoci su želje i volje za ovakvim iskustvima i još više otkrivanja bogatstva naše zemlje.

EKSPERIMENTI U HRVATSKOJ, BIH I SRBIJI

Svi eksperimenti održavaju se od 24. do 29. srpnja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i
Srbiji, nakon čega svi sudionici dolaze u Split gdje će ostati do 31. srpnja. Za posjet bilo
kojem eksperimentu pišite na magis22@jesuits.eu ili zovite na 0911126136.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA
ŽIVE STIJENE: CRKVA SV. IGNACIJA LOJOLSKOG
Adresa: Poljana Ruđera Boškovića 7, 20000 Dubrovnik

U ovom eksperimentu, sudionici će otkrit isusovačku crkvu baroknog stila u Dubrovniku kroz različite pristupe (povijesni, liturgijski i arhitektonski). Nakon dnevnih predavanja, volonteri će kreirati program dobrodošlice za sve posjetitelje crkve. Pokazujući posjetiteljima najznačajnije dijelove crkve, pozivaju ljude da vide više od onoga vidljivog na prvi pogled. Doticaj sa sudionicima ovog eksperimenta, koji su „žive stijene Crkve“, pomoći će im iskusiti duhovno značenje Crkve još dublje. Umjetnost i arhitektura mogu postati put do Boga.

VIŠE OD FILMA
Adresa: Luka Šipanska, 20223 Otok Šipan

U ovom eksperimentu, sudionici će steći iskustvo ulaženja u dublji odnos s Bogom kroz kreativni rad: stvaranje filma. Bit će uključeni u cjelokupni filmski proces: razvoj scenarija i planiranje (pred-produkcija), snimanje slike i zvuka (produkcija) i uređivanje (postprodukcija) pod stručnim vodstvom lokalnog župnika, don Jeronima Bana, koji je ujedno i filmski producent.

KULTURA I OBIČAJI MEDITERANA
Adresa: Samostan sv. Kuzme i Damjana, Pelješki put bb, 20230 Ston

Ako vas zanimaju kultura i običaji Mediterana, dobrodošli u Ston. Ston je mali utvrđeni grad na poluotoku Pelješcu, oko 54 km sjeverozapadno od Dubrovnika, koji je također poznat po svojim srednjovjekovnim zidinama. Ston je poznat i po proizvodnji kamenica u stonskom kanalu, kao i po obližnjoj solani koja već stoljećima proizvodi sol. Sudionici će tražiti i nalaziti Boga u hodanju kroz prirodu, divljenju lokalnoj arhitekturi, obilasku zidina, radu u solani i samostanu domaćina, sestara franjevki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
STOPAMA P. ANTE GABRIĆA (*hodočašće)
Adresa: OŠ don Mihovila Pavlinovića, Ul. Alojzija Stepinca 2, 20350 Metković

Eksperiment će kombinirati dvije stvari: duhovnost misionara p. Ante, kao i tradiciju neretvanske regije. Uz hodočašća do Borovaca, planine Rujnica, Međugorja, ušća Neretve i Marinovog vijenca, sudionici će upoznati i kulturno nasljeđe. Jedan dan će kulturno-umjetnička grupa Metković održati radionicu pjesme i plesa, zatim će Veslački klub Jerkovac organizirati mali maraton lađama za sudionike u tradicionalnim plovilima, posjetit će rodnu kuću p. Ante, kao i muzeje: arheološki, prirodoslovni i špilju u Predolcu. Za one koji ne znaju, p. Ante Gabrić je hrvatski katolički svećenik, isusovac, misionar, sluga Božji koji je surađivao s Majkom Terezijom.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA
DJEČJI KAMP U KOŠUTAMA
Adresa: Samostan srca Isusova i Marijina, 21240 Košute

Volonteri će se uvježbavati za održavanje radionica i igara koje potiču socijalni i emocionalni razvoj djece školske dobi. Svakodnevno će okupljati 50 tak djece iz Košuta i okolice omogućujući im poticajno i vedro okruženje za povezivanje s drugima i učenje kroz igru, i to na engleskom jeziku. Za volontere je osmišljeno i hodočašće u svetište Gospe Sinjske te kušanje nekih autohtonih proizvoda.

VIŠE OD PIROGRAFIJE
Adresa: Samostan Marijina uznesenja, Sunčana ulica 3, Sutivan, 21403 Otok Brač

Pirografija je vještina crtanja vrućom žicom i sličnim pomagalima na drvenoj podlozi. Naravno, kako bi se savladala umjetnost pirografije, potrebno je strpljenje i motiviranost, no vrijedi truda. Ovaj eksperiment pomaže sudionicima produbljivanje odnosa s Bogom i/ili svecima kroz rad vlastitim rukama. Eksperiment vodi časna sestra Milana, služavka malog Isusa.

JEDNOM DAVNO U POLJICAMA
Adresa: Dubrava 66, 21252 Tugare

Jednom davno, u dalekoj zemlji, živio je veliki vojvoda. Velikog vojvodu izabrao je narod i vladao je samo jednu godinu. Narod je bio marljiv i pravedan, smješten oko velike planine Mosor, živeći jednostavan život s prirodom…. „Jednom davno“ odnosi se na vrijeme između 13. i 19. stoljeća, a „daleka zemlja“ na Poljičku republiku. Poljica je područje od 250 km2 , istočno od Splita, a otprilike u sredini Dubrave: malog mjesta s 300 stanovnika koji željno iščekuju mlade ljude koji traže Boga u jednostavnosti. Kroz pripremu autohtonog jela soparnik, slušanja tradicionalne klape, razgledavanja Poljica i Omiških gusara, istraživat će nasljeđe Poljica. Tražit će Boga u oskudnoj dalmatinskoj kamenoj zemlji i toplim ljudima Dubrave, na vrućim stijenama Mosora u osvježavajućem plavom moru, u mirnom ljetnom popodnevu i u popodnevnoj vrevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
VIŠE OD GLAZBE (TAIZE)
Adresa: Nadbiskupsko sjemenište Split, Ul. Zrinsko-frankopanska 19, Split

Eksperiment nudi iskustvo Boga kroz sklad koji će sudionici i volonteri ostvarivati koristeći svoje instrumente i glasove. Sudionici će učiti pjesme iz Taizea i drugu liturgijsku glazbu, a eksperiment će voditi već iskusni profesionalni glazbenici iz Slovačke pod dirigentskom palicom patera Vlastimila Dufke. Program će uključivati meditacije, zajedničke osvrte na biblijske tekstove i vrijeme za tišinu, opuštanje u prirodi i sport.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA
VIŠE OD KAJAKARENJA (*hodočašće)
Adresa: Kruna Kaleba 2, Tisno, 22240 Otok Murter

„Više od kajakarenja ” eksperiment je namijenjen onima koji vole sport i vožnju kajacima. Sudionici su smješteni u Tisnom na Murteru a obilaziti će ljepote obaleotoka Murtera. Osim svakodnevne mise sa mještanima, sudionici će imati jutarnju molitvu i meditacije Ignacijevih pisama. Jedan dan posjetit će sudionike
eksperimenta “Jednostavno ljeto” na slavnim Modravama.

VIŠE OD BICIKLIRANJA (*hodočašće)
Adresa: Kruna Kaleba 2, Tisno, 22240 Otok Murter

Eksperiment je namijenjen onima koji vole sport i duge vožnje biciklom. Rute je pripremio iskusni voditelj biciklističkih i skijaških eksperimenata, skolastik Tomislav Barun. Prošle godine je obišao dalmatinsku obalu s isusovcima, nadajući se da će njegov eksperiment biti najbolji na svijetu ove godine. Na Magisu je planiran obilazak brdovitih staza dalmatinske obale do kojih se može dosegnuti s Murtera, gdje će sudionici biti smješteni.

OTKRIVANJE MENE KOJI SAM DAR
Adresa: Samostan i crkva Svete Marije od Milosti, 22233 Prvić Luka

Eksperiment će omogućiti sudionicima ozračje u kojem mogu pronaći odgovor na dva važna pitanja: tko sam ja i što trebam raditi da bi dao najbolje od sebe. Stoga će nužno biti zagledati se u sebe dublje no inače. Koristeći različite upitnike, individualne i grupne aktivnosti i igre, naš tim trenera pomoći će sudionicima otkriti ljepotu sebe i drugih. Teme radionica bit će: osobnosti, talenti, vrijednosti, naše različitosti i naizgled slabe strane. Nastojat ćemo otkriti kako podijeliti taj dar s drugima i koristiti ga za dobrobit i razvoj društva.

ZADARSKA ŽUPANIJA
VIŠE OD PROMATRANJA PTICA NA VRANSKOM JEZERU
Adresa: Vransko jezero – ulaz za posjetitelje, info centar Crkvine, 23211 Pakoštane

Ako volite prirodu, bicikliranje i fizički rad, dobro došli u Park prirode Vransko jezero! Evo nekoliko zadataka na kojima ćemo raditi sa sudionicima: priprema ornitološke postaje za smještaj volontera koji provode prstenovanje ptica (čišćenje, manji popravci na kući), pomoć pri postavljanju ornitoloških mreža i štapova, bojanje drvene edukativne staze zaštitnim premazom te ispitivanje i informiranje posjetitelja na info centru Crkvine.

ŽIVE STIJENE: CRKVA SV. MARIJE, ZADAR
Adresa: Madijevaca ul. 10, 23000 Zadar

U ovom eksperimentu, sudionici će otkriti Crkvu sv. Marije kroz različite pristupe (povijesni, liturgijski i biografski). Radi se o benediktinskom samostanu osnovanom 1066. godine na istočnoj strani starog rimskog trga u Zadru. Nakon dnevnih predavanja, volonteri će kreirati program dobrodošlice za sve posjetitelje crkve. Pokazujući posjetiteljima najznačajnije dijelove crkve, pozivaju ljude da vide više od onoga vidljivog na prvi pogled. Doticaj sa sudionicima ovog eksperimenta, koji su „žive stijene Crkve“, omogućit će turistima iskusiti duhovno značenje Crkve još dublje.

JEDNOSTAVNO LJETO
Adresa: poluotok Modrave blizu Draga Pakoštanskih, 23211

U starom masliniku na nenaseljenom području između Pirovca i Draga Pakoštanskih, te nasuprot Murtera, nalazi se poluotok Modrave. Sudionici ovog eksperimenta iskusit će život u jednostavnosti robinzonskih uvjeta, spavanju u šatorima, kupanju u moru i jednostavnom jelovniku. Kroz zajednički fizički rad, njegovanje biljaka, igre i odmor želja je doći u odnos sa sobom, bližnjim i Bogom. Neki od dobro poznatih slogana Modrava su „Hotel s bezbroj zvjezdica“ i „Mjesto gdje Bog ljetuje“.

MOLI I RADI S BENEDIKTINKAMA
Adresa: Madijevaca ul. 10, 23000 Zadar

Ovaj eksperiment je za djevojke koje žele iskusiti život drevnih časnih sestara benediktinki koje žive u samostanu sv. Marije uz obalu i poznatu crkvu sv. Donata. Od početka 5. st., benediktinski red uči ljude moliti i raditi, pisati i čitati, obrađivati zemlju, graditi te kroz rad rasti u odnosu s Bogom. Nadamo se da će tako biti i za 6 djevojaka koje će sudjelovati u ovom eksperimentu.

ŽIVOT NA MORU
Adresa: Bibinje-Sukošan 1, 23206 Sukošan

Ovaj eksperiment jedrenja osmišljen je za ljude koji ne moraju biti „niti izvrsni mornari niti izvrsni molitelji“. Jedrenje je sport, ali i zabava. Zajednički život ekipe često nas potiče na lijepe trenutke smijeha koji produbljuje naš duhovni život. Biramo zajednički način života koji je jednostavan. Preferiramo umjerenu kuhinju, polazak iz marine, vesele večeri na palubi. Svijet jedrenja može pobuditi slike luksuza ili na potaknuti da budemo bliže prirodi. Tjedan će sudionicima biti ispunjen vremenom za molitvu, jedrenjem, tišinom, dijeljenjem i druženjem. Iskustvo ove morske avanture i dioništvo u ekipi pomoći će nam u pogledu na naše živote, prepoznavanju Božjih tragova u našoj svakodnevici i odgovaranju na Njegove pozive.

RAZNOLIKOST TELAŠĆICE
Adresa: Sali X 1, 23281 Sali

Područje Parka prirode Telašćica bogato je suprotnostima – tihe i mirne plaže i ulegnute uvale na jednoj, a divlji, strmi klifovi na drugoj strani; šume alepskog bora i hrasta crnike na jednoj, a gola kamena područja na drugoj strani; obrađena polja s vinogradima i maslinicima, ali i područje suho vegetacijom. Tijekom eksperimenta sudionici će pomagati osoblju parka prirode: u održavanju prirodnih staza, pružanju dobrodošlice turistima, sidrenju brodova, itd.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA
VIŠE OD IKONOPISA
Adresa: Svetište Majke Božje od Krasna, 53274 Velebit

Ikonopisanje je prilika za produbljivanje odnosa s Bogom na poseban način – kroz molitvu i meditaciju tijekom stvaranja ikone. Sudionici će imati priliku individualnog rada uz podršku, sve potrebne materijale, kao i upoznavanje s povijesnim i teološkim dimenzijama ikonopisa. Radionicu će voditi ikonopisac Boris Grković.

VIŠE OD PLANINARENJA NA VELEBITU (*hodočašće)
Adresa: Svetište Majke Božje od Krasna, 53274 Velebit

Ako želite uživati u ljepoti prirode planinareći utabanim stazama, Nacionalni park Velebit odličan je izbor. Velebitske planinarske staze omiljeno su odredište posjetitelja, i jedno od značajki Parka. Ukupno je u Parku dostupno 14 staza, različitih razina težine koje dopuštaju širokom rasponu sudionika izravno iskustvo planine i njenog okruženja. Uz prethodno opisane rute, sudionici će imati priliku i posjetiti i popeti se na jedan od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj – NP Paklenica. Većinom će hodati 20-25 km dnevno, uz nošenje ruksaka.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA
DUHOVNE VJEŽBE U ŠUTNJI
Adresa: Goli Otok

Goli Otok neobično je mjesto za održavanje duhovnih vježbi. Osim okrutne prirode izražene i u samom imenu, Goli otok je obilježen i okrutnošću čovjeka kroz povijest. No, upravo u tom prostoru materijalne i duhovne pustinje, postoji prostor za ulazak u odnos sa živim Bogom. Sudionici svakodnevno meditiraju praćeni duhovnim pratiteljem i na taj način bivši kamp postaje mjesto oslobođenja za mnoge sudionike vježbi, zemlja natopljena patnjom postaje mjesto molitve i suosjećanja za zatvorenike kampa koji su ondje patili, mjesto nade za novi život, a nekad mučna pustinja preobražava se u oazu pomirenja.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA
DVORCI KARLOVAČKE ŽUPANIJE (*hodočašće)
Adresa: Karlovac-Krašić

“Dvorci Karlovačke županije” naziv je za još jedan hodočasnički eksperiment. Osim što će obilaziti stare karlovačke dvorce, sudionici će hodati pomno pripremljenim rutama koje prolaze kroz riječne kanjone, polja i šume, a duge su od 20 do 25 km.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA
VIŠE OD PLANINAERNJA NA MEDVEDNICI (*hodočašće)
Adresa: PP Medvednica

Još jedan hodočasnički eksperiment bit će na na Medvednici, parku prirode nedaleko Zagreba, glavnog grada Hrvatske. Planirane rute duge su 20 do 25 km, a sudionici će biti smješteni na župi Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA
TERAPIJA KONJIMA ZA DJECU
Adresa: Šandora Petefija 80 c, P.P. 622, 31000 Osijek
Udruga za terapiju i aktivnosti konjima „MOGU“ Osijek neprofitna je humanitarna udruga osnovana u Osijeku 1997. godine. Kroz implementaciju terapijskih, rekreacijskih i sportskih programa za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, djecu i mlade s teškoćama učenja i problemima u ponašanju te za djecu i mlade u riziku, primarni cilj Udruge je poboljšati sveukupnu kvalitetu života ovih skupina. Sudionici ovog eksperimenta pomagat će osoblju u njihovim potrebama (manjim popravcima na kući, pospremanju polja, premještanju sijena, hranjenju konja).
PP KOPAČKI RIT: RADNA EKIPA
Adresa: Prijemni centar Kopačevo; Mali Sakadaš 1, 31327 Kopačevo, Bilje

Oni koji imaju oko za život, ljepotu i dobrotu, uključit će se u ovaj eksperiment! Pronaći će radosnu i radnu ekipu, divlje patke, vidre, ptice, i mnoge druge životinje. Sudionici eksperimenta pomagat će radnicima u obnavljanju putova, bojanju drvenih edukativnih staza zaštitnim premazom i ispitivanju i informiranju posjetitelja.

PLES S BOGOM
Adresa: Isusovačka klasična gimnazija, Trg Vatroslava Lisinskog 1, 31000 Osijek

Eksperiment plesa nudi više načina povezivanja sa sobom, drugima i s Bogom. Kroz ples u kolu ostvarivat ćemo zajedništvo i vježbati se usklađivanju s drugima. Glazba, koraci i geste otvorit će naša srca za susret s Bogom.

BOSNA I HERCEGOVINA
ISUSOVAČKA SLUŽBA ZA IZBJEGLICE
Adresa: Ivana Franje Jukića, 77000 Bihać, BiH

Ako vam je na srcu hraniti gladne, odjenuti i okrijepiti umorne, razgovarati s odbačenima, onda je ovo eksperiment za vas. Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za jugoistočnu Europu, p. Stanko Perica, pružit će dobrodošlicu sudionicima, u sjedištu organizacije u Bihaću, gdje migranti i izbjeglice žive u uvjetima koji imaju obilježja humanitarne katastrofe. U Bosni, u nekoliko migrantskih kampova, u improviziranim skloništima, muslimani i katolici zajedno rade za Isusovačku službu za izbjeglice. Pridružite im se u misiji obnavljanja dostojanstva izbjeglica.

KULTURA I CIVILIZACIJA ISLAMA U BOSNI
Adresa: Župa Svetog Ignacija, Hercegovačka lB, 71000 Sarajevo, BiH

Ako imate želju za međureligijskim dijalogom i otkrivanjem ljepota umjetnosti, hrane i običaja Islama, ovo je eksperiment za vas! Sudionici će imati priliku upoznati Sarajevo, njegova kulturna i socijalna obilježja, islamsku religiju i običaje karakteristične za ovo područje. Domaćini će biti lokalni isusovci, a vodiči lokalna kulturna društva, zajednice i ljudi koji znaju i najskrivenija mjesta grada, a koji svojim životima svjedoče Islam kao kulturu i religiju. Udruga MAGIS, Palmotićeva 31, HR-10000 Zagreb, Hrvat

SRBIJA
LITURGIJA I UMJETNOST PRAVOSLAVNE CRKVE
Adresa: Rezidencija i župa sv. Petra Apostola, Makedonska 23, Beograd, Srbija

Isusovci imaju kuću u Beogradu i naš domaćin, pater Smiljan, otkrit će sudionicima tajne življenja među pravoslavcima. Beograd je jedan od najstarijih gradova u Europi i sudionici će imati priliku tražiti i nalaziti Boga u njegovim ulicama i u susretima s predstavnicima Katoličke i Pravoslavne Crkve.

29.- 31. srpnja 2022.
ZAVRŠNICA U SPLITU

Petak
20:30 – 23:00 Euharistijsko klanjanje, Crkva Presvetog Srca Isusova, Ninska 1, Split

Subota
11:30 Sveta Misa, Crkva Presvetog Srca Isusova, Ninska 1, Split
21:00 – 23:00 Smotra naroda, Kampus Dr. Franjo Tuđman, Cvite Fiskovića 3, Split

Nedjelja
10:00 Sveta Misa, Bazilika Svete obitelji, Ul. kralja Zvonimira 50, 21210 Solin

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.