Nadbiskup Puljić: 25. svibnja birajte ljude sposobne, bogobojazne i pouzdane

Zagreb, 13.05.2014 - Redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održat će se pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u zgradi HBK. Na slici Želimir Puljić govori tijekom zasjedanja HBK. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić poručio je na početku 48. plenarnog zasjedanja HBK da se promicanjem obiteljskih prava promiče čovjek i njegovo dostojanstvo te da roditelji imaju pravo osigurati katolički odgoj svoje djece, o čemu će biti govora na plenumu koji će biti održan od 13. do 15. svibnja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredno zasjedanje HBK održano je 21. siječnja 2013. godine kada su se biskupi osvrnuli na uvođenje Zdravstvenog odgoja u škole. U pozdravnom pismu koje je Puljić pročitao prisutnima na početku 48. plenarnog zasjedanja, naveo je da su osim Zdravstvenog odgoja rapravljali i o novoj „rodnoj ideologiji“ koja je sve više prisutna u javnosti.

„Naime, otkad je 1994. u Pekingu održana IV. konferencija Ujedinjenih naroda o pravima žena, uveden je program rada UN-a pod pojmom „gender-mainstreaming“. Teško je prevesti taj pojam. U hrvatskom se koristi izraz „rodno osviještena politika“ ili pak uključivanje rodne perspektive u glavna društvena strujanja“, naveo je Puljić.

Najavljeno je da će na zasjedanju biti govora o opasnostima rodne ideologije i potrebi promicanja obitelji te njezinih prava. Papa emeritus Benedikt XVI. pisao je i govorio o tome da se promicanjem naravne i Božanske ustanove obitelji promiče čovjek i njegovo dostojanstvo, što je ponovio Puljić i najavio da će biskupi uputiti poruku vjernicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi su na jesenskom zasjedanju prošle godine usvojili Opće odredbe o Katoličkim školama u RH, a na plenumu bit će osnovan Nacionalni ured koji će pratiti i usklađivati ciljeve te strukturu obrazovanja u katoličkim školama, kao i njihov identitet u vjernosti crkvenom poslanju. Kada je riječ o funkcioniranju vjeronauka u školama, HBK će u skladu sa Zakonikom kanonskog prava izraditi smjernice kao pomoć Katehetskim uredima pri podjeljivanju ili opozivu kanonskog mandata.

“Budući da kršćanski roditelji po prirodnom pravu i krsnom poslanju trebaju osigurati katolički odgoj svoje djece, a Ustav Republike Hrvatske osigurava im ‘pravo i slobodu samostalno odlučivati o njihovom odgoju’, zadaća je i pravo dijecezanskih biskupa osnivati i voditi škole bilo kojeg smjera, vrste i stupnja”, rekao je nadbiskup Puljić i poručio vjernicima da se „ne smiju zbuniti niti plašiti u demokratskim okvirima izraziti svoj stav, mišljenje i uvjerenje“.

Teme o kojima će biskupi također razgovarati jesu kanonizaciju papa Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. koje je proglasio svetima papa Franjo 27. travnja te deveti Susret hrvatske katoličke mladeži. Susret je održan 26. i 27. travnja u Dubrovniku pod geslom „Na slobodu pozvani“ (Gal 5, 13), a na njemu sudjelovalo je oko 35 tisuća mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Puljić pozvao je sve ljude da se aktivno uključe u izbore za Europski parlament koji će biti održani 25. svibnja. „Imajući u vidu kako je pravo i dužnost svih izići na izbore, biskupi već sada potiču vjernike neka prema onom savjetu iz Starog Zavjeta od prije 3 000 godina „biraju ljude sposobne, bogobojazne i pouzdane“ (Izl 18, 21). Jer, ako se ne izvršava dužnost biranja i glasovanja, onda se neodgovorno prepušta drugima da odlučuju o pitanjima koja se tiču zajedničke budućnosti“, poručio je Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.