Detalji istrage o pokušaju ubojstva Zdravka Mamića: Pucali su iz ležećeg položaja, riječ je o kratkocjevnom vatrenom oružju…

Foto: fah

Pokušaj ubojstva Dinamova savjetnika Zdravka Mamića, u Vidovićima kraj Tomislavgrada, nije izveo profesionalac, pišu Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako je na mjestu događaja pronađena čahura kalibra 7,65 mm, hitac je ispaljen iz kratkocjevnog vatrenog oružja, koje se još naziva džepni ili kućni pištolj. Kod nas su najpoznatiji pištolji takvog kalibra Zastava, Berretta i Walther PPK, no na tržištu se mogu naći češki Vzor, Bernardelli, Browning i drugi. Oni su funkcionalni na malim daljinama, pa isražitelji smatraju da je riječ o neiskusnom strijelcu jer je s tim tipom oružja pucao s dvadesetak metara.

Ipak, napad je pripreman, jer napadač je znao za Mamićevu naviku da na svaku godišnjicu očeve smrti, 22. kolovoza, dolazi u rodni kraj od 2003. godine, kada je Josip Mamić, umro u 73. godini.

Vidovići se nalaze pet kilometara od rodne kuće Mamićevih, u selu Zidine, a na imanju se obitelj okupila dan prije, njih petnaestak, Mamić, njegova majka, supruga, vozač Robert te rodbina iz Bjelovara, kako bi sutradan, u utorak u 10 sati, stigli na misu zadušnicu u Karmel Svetog Ilije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Onda sam primijetio da netko leži. Mislio sam da je netko pao, pa onda i da je Zdravkovoj majci pozlilo, a onda sam shvatio da je to on. “Sačekuša”, rekao je, pa onda dodao: “Hvala Bogu da je mene ranilo, a ne nekog drugog”. Robert je vidio dvojicu kako bježe iza žbunja, no nismo se imali vremena baviti njima, spašavali smo Zdravkov život. Omotali smo mu ranu majicom da spriječimo krvarenje. Rekao mi je da idem s njima. Robert je vozio njegov BMW 7, a u vozilu je bila još i njegova supruga. Putem sam zvao hitnu i policiju, sreli smo se negdje ne pola puta do Tomislavgrada te su ga oni tamo preuzeli i pružili mu daljnju pomoć”, rekao je Mamićev rođak Miro Mamić za Sportske novosti.

Nakon sanacije rane, pod pratnjom BiH policajaca, njegov je BMW ispraćen do graničnog prijelaza, gdje su Mamići nastavili prema Zagrebu. Zatim se javio na hitni prijem zagrebačke bolnice Sveti Duh, gdje je prenoćio.

Istražitelji su utvrdili da je Mamić izašao iz vozila parkiranog dva metra od spomen-obilježja i krenuo desno od njega naprijed, i tada su se začuli hici, najmanje tri, moguće i pet. Od toga jedan je pogodio njega, a jedan u bravu Golfa, koji se također nalazio parkiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamićev vozač Robert vidio je dvojicu kako bježe. Sigurno je da su trenutku pucanja bili u ležećem položaju, posred staze koja od spomenika vodi kroz žbunje na susjedno polje, a zamaskirana je granom koju su posjekli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.