HNS zaoštrava borbu protiv nasilja na sportskim borilištima

Iz Hrvatskog nogometnog saveza novo priopćenje, na temu nasilja na sportskim borilštima. U svom obraćanju hrvatskoj javnosti u krovnoj organizaciji hrvatskog nogometa ističu kako “za pedesetak dana počinje najveći nogometni spektakl, FIFA Svjetsko prvenstvo, na kojem će čast otvaranja uz domaćina, reprezentaciju Brazila, imati hrvatska selekcija. Ubrzo nakon toga, hrvatske klubove čekaju novi europski izazovi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje se navodi…

“Veličanstvena predstava kao što je Svjetsko prvenstvo sve nas podsjeća kako je nogomet spektakl, zabava, festival emocija, veselja i pozitivnih vibracija.

Nažalost, na tribinama u Hrvatskoj to nerijetko nije slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirajući pojavu i učestalo ponavljanje neprihvatljivog ponašanja dijela navijača na nogometnim utakmicama Prve lige, kao i kroz sastanak s predstavnicima MUP-a, Hrvatski nogometni savez došao je do zaključka kako se na utakmicama ne primjenjuju propisi ili se neujednačeno postupa.

Analizom izvješća službenih osoba – delegata i glavnih sudaca utakmica, kao i analizom izvješća Hrvatskog helsinškog odbora, zamijećeno je kako klubovi domaćini ne reagiraju na krajnje uvredljive, rasističke i poruke mržnje iako to Ustav Republike Hrvatske, Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakoni Republike Hrvatske najstrože zabranjuju te sankcioniraju.

Hrvatski nogometni savez podsjeća sve nogometne klubove kako se na svojim utakmicama trebaju jasno ograditi od takvih pojava jer same mjere represije te kažnjavanje klubova ne doprinose stvaranju jasne slike – da dio navijača ne smije biti dio nogometne utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je, stoga, Udruzi klubova Prve lige, svim klubovima, delegatima te glavnim sucima utakmica poslao dopis kojim još jednom podsjeća na sve propise i nalaže postupanje u takvim situacijama sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim utakmicama te Pravilniku o sigurnosti na nogometnim utakmicama.

Ovim putem, Hrvatski nogometni savez poziva predstavnike medija te sve dobronamjerne navijače da pomognu u edukaciji i borbi protiv neprihvatljivih oblika navijanja na nogometnim stadionima.

U cilju obavještavanja zainteresiranih strana HNS je poslao dopis Udruženju Prve HNL, klubovima Prve HNL, delegatima utakmica Prve HNL, glavnim sucima utakmica, s naslovom – Ponašanje dijela gledatelja na takmicama I HNL i postupanje službenih osoba tijekom odigravanja utakmica i primjena posebnih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dopisu stoji:

“Na sastanku sa predstavnicima MUP-a RH, kao i analizirajući pojavu i učestalo ponavljanje neprihvatljivog ponašanja dijela navijača na nogometnim utakmicama I HNL, došli smo do zaključka da se ne primjenjuju propisi ili neujednačeno postupa.

Analizirajući izvješća Hrvatskog Helsinškog odbora i izvješća službenih osoba – delegata i glavnih sudaca utakmica zamijećeno je da klubovi domaćini ne reagiraju na krajnje uvredljive, rasističke i poruke mržnje iako to Ustav RH, Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugi zakoni Republike Hrvatske najstrože zabranjuju te sankcioniraju.

Podsjećamo sve nogometne klubove da na svojim utakmicama priopćenjima trebaju se jasno ograditi od takvih pojava na našim nogometnim utakmicama jer same mjere represije, te kažnjavanje klubova ne doprinose stvaranju jasne slike – da dio navijača ne smije biti dio nogometne utakmice .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je siguran da svi klubovi i klupski dužnosnici ne podržavaju rasističke, ksenofobne i druge izraze mržnje, te tražimo da se tijekom utakmica svaki klub domaćin službenim priopćenjem jasno ogradi i osudi takvu vrst navijanja ukoliko do njega na utakmici dođe.

Čest je primjer loše prakse na našim utakmicama „navijanje“ kada se na najgori i najgrublji način vrijeđanju igrači, vodstvo i navijači gostujućeg kluba.
Pored žalosne činjenice takve vrste navijanja još više žalosti izostanak bilo kakve reakcije kluba domaćina, službenih osoba – delegata i suca utakmice, kao i izostanak sankcije prema klubu domaćinu kao organizatoru utakmice.

Stoga se još jednom nalaže službenim osobama utakmice da po izostanku klupske reakcije na neprihvatljivo navijanje svojih navijača moraju postupati sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim utakmicama i postupati po Pravilniku o sigurnosti na nogometnim utakmicama i započeti zaustavljati utakmicu sa zahtjevom za službene objave” .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.