Kako je nastala domoljubna pjesma ‘Moja domovina’, s kojom su se često slavile pobjede Vatrenih?

moja domovina
Foto: snimka zaslona

“Moja domovina”, pjesma je koja je obilježila Svjetsko prvenstvo u Kataru, uz neslužbenu himnu hrvatske nogometne reprezentacije “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona. Pjevala se u Kataru, pjevala se u Hrvatskoj, sve dok se slavilo pobjede hrvatske nogometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znate li kako je nastala ova pjesma? Ova hrvatska domoljubna pjesma snimljena je za vrijeme Domovinskog rata, u znak otpora srpskom agresorskom osvajanju Hrvatske.

Pjesmu je snimio Band Aid 1991 kao doprinos obrambenom ratu u vrijeme najjačih napada i osvajanja Hrvatske u jesen 1991.

Originalnu snimku možete pogledati ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tutić je inspiraciju za ovu pjesmu dobio u ljeto 1991. godine, dok se s mora vraćao za Zagreb. Bila je sredina kolovoza, vozio se po autocesti i vidio kolonu tenkova i avione koji su ih nadlijetali u brišućem letu. Ta slika mu je, kako je poslije ispričao, bila okidač, ali pjesma se u njemu rađala i prije dok je slušao vijesti o ratnim napadima, razaranjima, ubijenim i prognanim ljudima. “Moju domovinu” naposljetku je napisao u dva, tri dana, piše Jutarnji list. 

“Vraćao sam se s mora prema Zagrebu i bio doslovno sam na cesti u autu. Čuo sam avione, u daljini tenkove i cijela ta situacija je nekako bolno utjecala na mene. Što sam mogao napraviti? Ono što znam, napisati pjesmu, prenijeti sve te emocije u glazbu i podariti je ljudima. Pjesmu sam napisao nakon nekoliko dana, ali nešto mi je falilo pa sam pozvao Rajka Dujmića. S Rajkom sam napisao toliko pjesama da se savršeno razumijemo i nadopunjujemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je uostalom odsvirao i sve moje kantautorske pjesme. Pozvali smo i Arsena Dedića koji je također intervenirao u jednom dijelu, ali nije htio da mu se pripisuju ikakve zasluge. Nismo se rukovodili time da će to danas postati neslužbena himna. U njoj je sudjelovalo preko stotinu ljudi, ali emocije koje je proizvela su nešto zbog čega se i dalje naježim. Njena najveća vrijednost je u tome što je danas pjevaju nove generacije”, rekao je koautor glazbe i teksta Zrinko Tutić.

Riječi pjesme

U nastavku pročitajte riječi pjesme:

“Svakog dana mislim na tebe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slušam vijesti, brojim korake

Nemir je u srcima, a ljubav u nama

Ima samo jedna istina

Svaka zvijezda sija za tebe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamen puca, pjesma putuje

Tisuću generacija noćas ne spava

Cijeli svijet je sada sa nama (sa nama)

 

Moja domovina, moja domovina

Ima snagu zlatnog žita

Ima oči boje mora

Moja zemlja Hrvatska

 

Moja domovina, moja domovina

Ima snagu zlatnog žita, ima oči boje mora

Moja zemlja Hrvatska

 

Svakog dana mislim na tebe

Slušam vijesti, brojim korake

Nemir je u srcima, a ljubav u nama

Ima samo jedna istina

Svaka zvijezda sija za tebe

Kamen puca, pjesma putuje

Tisuću generacija noćas ne spava

Cijeli svijet je sada sa nama (sa nama)

 

Moja domovina, moja domovina

Ima snagu zlatnog žita

Ima oči boje mora

Moja zemlja Hrvatska

Vratit ću se, moram doći

Tu je moj dom, moje sunce, moje nebo

Dobri dan se budi kao sreća osvaja

Ti si tu, sa nama (sa nama)

 

Moja domovina, moja domovina

Ima snagu zlatnog žita

Ima oči boje mora,

Moja zemlja Hrvatska

Ima snagu zlatnog žita

Ima oči boje mora,

Moja zemlja Hrvatska”

Tko je sve sudjelovao?

Iako je popis nepotpun, zna se da su sudjelovali: Aki Rahimovski, Arsen Dedić, Boris Novković, Dalibor Brun, Danijela Martinović, Danijel Popović, Davor Gobac, Dino Dvornik, Doris Dragović, Drago Mlinarec, Đelo Jusić ml., Đelo Jusić st., Đuka Čaić, Emilija Kokić, Gabi Novak, Ivica Šerfezi, Ivo Amulić, Ivo Robić, Jasna Zlokić, Josipa Lisac, Jura Stublić, Krunoslav Slabinac, Ljiljana Nikolovska, Ljupka Dimitrovska, Marijan Ban, Mate Mišo Kovač, Matko Jelavić, Meri Cetinić, Milo Hrnić,Jasmin Stavros, Mladen Bodalec, Oliver Dragojević, Paula Crljenko Jusić, Sanja Doležal, Severina Vučković, Stanko Šarić, Tatjana Matejaš Tajči, Tereza Kesovija, Vlado Kalember, Zdenka Vučković, Zdravko Škender, Zorica Kondža, Zvonko Špišić, Husein Hasanefendić, Vedran Božić, Damir Lipošek, Fedor Boić, Tony Cetinski, Dražen Žanko, Mirko Cetinski…

Teški uvjeti snimanja

Spot je snimljen u studiju u Šubićevoj ulici, montiran u zgradi Zagreb filma u Novoj Vesi, a pod zračnom uzbunom na HRT montirani spot dostavio je jedan od autora – Rajko Dujmić, i to legendarnom uredniku Miroslavu Liliću koji je u sekundi odlučio da premijera spota bude u središnjem Dnevniku. Pjesma je emitirana 15. rujna 1991.

Producent Vladimir Mihaljek Miha osmislio je Hrvatski Band Aid po uzoru na tada slične svjetske projekte. Zeleno svjetlo za snimanje pjesme dalo je tadašnje uredništvo Croatia Recordsa, Siniša Škarica i Vojno Kundić.

Hrvoje Hegedeušić i Želimir Babogredac bili su snimatelji i njihov je zadatak bio da s tehničke strane bude sve savršeno.

“Sjećanje na stvaranje pjesme ‘Moja domovina’ izaziva u svakom od nas ponos, a na svu sreću imali smo vizionara kakav je bio Zrinko. Bio je to val emocija, uvodni taktovi pjesme su budili snagu i volju da će biti bolje. Sve ono što je napravljeno vrijedno je velikog priznanja i pljeska. ‘Moja domovina’ je posebna pjesma koja je osmišljena s velikim brojem izvođača, temeljito je rađena, bogato aranžirana i producirana. Snimali smo je na granici tehničkih mogućnosti, u 24-kanalnoj tehnici s velikim brojem izvođača.

Nakon deset dana miksanja i produkcije kad smo je čuli, a pogotovo kad smo vidjeli spot, bili smo jako ponosni. Rajko Dujmić je zaplakao od sreće. Osjetili smo da je to glas svih ljudi iz Hrvatske. Pjesma je imala i veliki broj emitiranja i postala je naša svakodnevnica. ‘Moja domovina’ je ušla u domove i srca svih ljudi, a zanimljivo je da je i nove generacije na jednak način prihvaćaju”, objasnio je Želimir Babogredac.

Otpor prema situaciji

“Bile su uzbune, Mihaljek me nazvao i rekao da je Zrinko napisao pjesmu koju treba otpjevati veliki broj ljudi. Za pjesmu sam čula i od Arsena koji je Zrinku pomogao. Naravno da sam pristala. Nije bilo lako pod tim uzbunama snimiti nas toliko. Nalazili smo se u grupama, pa onda nastane uzbuna pa ne možeš doći do dogovorenog mjesta, ali imao si neki prkos. Nije bilo lako izvođačima koji su dolazili iz Dubrovnika, Splita, Rijeke jer su ceste bile zatvorene. Tereza je dolazila iz Dubrovnika, a koliko je tek splitskih pjevača bilo. Zamislite kako je njima bilo doći do Zagreba! I njima treba odati priznanje.

Međutim, svi smo bili na kraju sretni da smo i mi već s nekim karijerama, ali i oni mladi koji su tek započinjali, sudjelovali u toj pjesmi. To je najveći glazbeni projekt i zaslužuje ime himne. To je bio naš otpor prema situaciji, a tu vidite snagu glazbe. To je nezaboravno. Nadam se da nam takva situacija u kojoj je nastala ova pjesma više nikad neće doći. Bože, pa tu je sudjelovalo i toliko dragih izvođača kojih više nema: Oliver, Zvonko, Dino, Ivo Robić, Kićo”, sjetno se prisjetila Gabi Novak, piše Gloria.

Nova verzija spota

Prije dvije godine nastala je nova verzija spota, koju možete pogledati ovdje:

Kasnija okupljanja

Doris Dragović snimila je 2003. s dijelom Hrvatskog band aida (Oliver Dragojević, Petar Grašo, Boris Novković, Maja Blagdan, Giuliano, Vanna, Goran Karan, Zorica Kondža, Vlado Kalember, Mladen Grdović i dr.) pjesmu “Hvala ti moj dobri anđele” u sklopu projekta pomoći osobama s invalidnošću i teškoćama u razvoju.

Godine 2007. dio pjevača (Vanda Winter, Ivana Brkić, Indira Levak, Andrea Čubrić, Jacques Houdek, Aki Rahimovski, Mladen Bodalec i dr.) snima pjesmu “Još ima dobrih ljudi” za djecu u Nazorovoj.

Band aid ponovno se okupio 2011. prilikom uoči apostolskog posjeta Benedikt XVI. Hrvatskoj, u svrhu izvedbe pjesme “Zajedno u Kristu” Luke Balvana, a u aranžmanu Ante Gele. “Band” je nastupio u sljedećem sastavu: Tedi Spalato, Sanja Doležal, Mladen Bodalec, Zorica Kondža, Ivana Husar, Jacques Houdek, Arijana i Tomislav Meštrović, Luka Balvan, Ricardo Luque, Nina Badrić, Marko Perković, Marija Husar, Martina Zadro, Đani Stipaničev, Miroslav Škoro, Željka Marinović, Domagoj Pavin (iz Emanuela), Čedo Antolić, Maja Blagdan, Tomislav Bralić i Oliver Dragojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.